Els autobusos de les comarques centrals s'han omplert aquest migdia per anar cap a la 'Via Lliure', la mobilització independentista convocada a Barcelona. Un any més, els catalans s'han bolcat en la Diada Nacional de l'11 de setembre. Durant tot el matí, s'han celebrat actes arreu del territori i, a la tarda, tota l'activitat quedarà centralitzada a la capital, on tindrà lloc la mobilització. Enguany, però, l'efemèride té més connotacions que mai ja que coincideix amb el tret de sortida de la campanya electoral, que té com a data clau el 27-S, i que ha de servir per aclarir el futur polític de Catalunya i la seva relació amb Espanya.

Una nova mobilització massiva

A la tarda, les activitats locals cessaran per donar protagonisme a la mobilització que hi ha prevista a Barcelona. Per quart any consecutiu, bona part de la societat catalana sortirà al carrer massivament convocats per entitats independentistes. Enguany, el missatge és un clam per una futura república catalana i l'acció consistirà a omplir de persones una de les vies d'accés a Barcelona, l'Avinguda Meridiana, formant un immens mosaic. La 'Via Lliure' ocuparà més de cinc quilòmetres de l'Avinguda Meridiana de Barcelona, des del carrer Rosselló i Porcel fins al Parc de la Ciutadella.

Les entitats convocants i els assistents volen que serveixi per demostrar, un any més, la solidesa i la força de l'independentisme, alhora que el missatge s'estengui arreu del món.

250 autobusos sortiran de les comarques centrals cap a la Via Lliure

Les comarques centrals enviaran 250 autobusos a la Via Lliure de la Diada. En són 9 més que l'Onze de Setembre de fa un any. Els trams adjudicats a la Catalunya Central van del 29 al 44, a l'alçada d'Hipercor.

L'expedició més nombrosa serà la del Bages, amb 120 autobusos, el que equival a unes 6.000 persones, explica el dirigent de l'ANC a Manresa, Antoni Bozzo. La previsió és que deixin la gent als trams corresponents i després anar a aparcar els vehicles als afores. Un cop acabi la Via Lliure, es tornaran a desplaçar a la Meridiana per recollir la gent i tornar cap a les respectives localitats. També han gestionat la venda de 250 bitllets combinats de tren dels Ferrocarrils de la Generalitat i metro, que ha reforçat el seu servei.

Des de l'Anoia viatjaran a Barcelona 47 autobusos, mentre que del Berguedà en seran 38. Els de Bagà, la Pobla, Guardiola, Vallcebre, la Nou i Cercs sortiran a 2/4 de 12 del migdia, i els de Berga, Avià, Casserres, Olvan, Gironella, Puig-reig, Vilada i Borredà ho faran a les 12, explica Alba Juez. Al tram del Berguedà de la Meridiana hi haurà l'actuació de Brams, el grup Coloraines, a més a més dels castellers.

Al Solsonès han omplert els 11 autobusos contractats. Un és de la vall de Lord. Sortiran a les 12 del migdia de l'estació de busos. Del Moianès n'hi ha 16, com l'any passat, i del Lluçanès, 4.

De la Cerdanya sortiran 6 autobusos, "que són 320 places" comenta Jordi Casas, de l'ANC. Els primers marxaran de Bellver i de Llívia. A les 10 del matí seran a Puigcerdà per afegir-se a la resta de l'expedició i marxar junts. Casas assegura que "aquest any, com que la Diada cau en divendres, molta gent ens ha comentat que baixarà amb el seu cotxe particular i que ho aprofitarà per passar el cap de setmana a fora".

És el mateix cas que a l'Alt Urgell. "Hem notat que molta gent anirà a Barcelona amb el seu cotxe", explica Roser Julià. Ahir encara quedava alguna plaça. Dels 8 autobusos, 3 seran microbusos.

Serveis mínims a Renfe

Per altra banda, la Generalitat de Catalunya va decretar serveis mínims davant la convocatòria de vaga de Renfe per a aquest divendres i també per als dies 14 i 15. De les 2 del migdia a les 9 del vespre funcionarà el 100 % dels servei habitual d'un dia festiu. Això vol dir que des de Manresa hi haurà 7 viatges d'anada i 7 de tornada. Durant la resta del dia funcionarà el 33 % del servei.