Seny. Aquest és el valor al qual es va apel·lar, ahir a Berga, per reivindicar la independència del país i aconseguir una Catalunya més pròspera i socialment justa en un acte de la llista que incorpora polítics de CDC, ERC i membres de la societat civil: Junts pel Sí. La convocatòria -encara preelectoral perquè la campanya comença aquesta mitjanit- va aplegar unes 300 persones a la plaça de la Font del Ros. Entre el públic, un nombrós grup d'alcaldes berguedans de CDC i ERC i representants polítics en actiu o retirats, exmilitants d'Unió i representants del teixit social i ciutadans anònims i algun de ben conegut com el filòsof, escriptor i polític Xavier Rubert de Ventós. L'acte, en el qual es va convidar els assistents a apuntar-se a la llista per donar-hi suport, es va fer enmig de la gatzara i els jocs de la canalla, que són els veritables protagonistes quotidians d'aquest espai urbà.

El dirigent de CDC Josep Rull i número 12 de la llista és el que va fer una crida més directa al seny perquè el 27-s els catalans hauran de decidir "entre la resignació" que es mantingui l'actual statu quo o un futur millor amb la independència. Amb un somriure als llavis, Rull va aprofitar l'avinentesa per etzibar un dard als seus antics socis d'Unió Democràtica. "Seny" -va dir- "que és una paraula que també agrada a uns excol·legues nostres, ens agrada molt que siguin excol·legues". Aquestes paraules van provocar un conat d'aplaudiment que no es va acabar de produir. Val a dir que entre el públic que ho escoltava hi havia antics dirigents d'Unió, com l'exalcalde de Cercs Ferran Civil, l'exregidor de Berga Ramon Bajona, l'alcalde de Gisclareny, Joan Tor, i a les primeres files els consellers comarcals i exbatlles Llorenç Altozano i Pere Farré, crítics amb els oficials d'Unió, partit del que s'han desmarcat.

Rull va convidar els asssistents "a fer un pas endavant" i aconseguir la independència del país. El polític va parafrasejar el qui fou president de la Generalitat Francesc Macià reclamant "una Catalunya lliure, econòmicament pròspera, socialment justa i esperitualment gloriosa". Va cloure les intervencions l'expresidenta d'Òmnium Cultural Muriel Casals, que va destacar la importància d'assolir estructures d'estat que "garanteixin a Catalunya un futur millor, d'acord amb l'esforç dels seus ciutadans". Abans havien parlat Toni Comín i també la diputada guardiolenca Montserrat Ribera.