Més del 80 % dels adolescents i joves espanyols de 14 a 19 anys assegura conèixer o haver conegut algun acte de violència, comès per nois i noies, en parelles de la seva edat. Aquesta és una de les conclusions de l'estudi "Forts com el pare, sensibles com la mare? Identitats de gènere en l'adolescència", elaborat pel Centre Reina Sofia sobre Adolescència i Joventut, a partir d'una enquesta a 2.514 nois escolaritzats.

Els enquestats identifiquen una mitjana de 5 actes per persona de violència exercida per nois, i una mitjana de 3,7 actes de violència exercida per noies. Són majoritaris i generalitzats, segons l'informe, els actes de control com revisar el mòbil de la parella, dir-li amb qui pot parlar i on pot anar, en els quals les noies apareixen com a protagonistes amb més freqüència.

Entre els nois, són més habituals la intimidació, el control personal i emocional, la violència física i verbal o la violació de la intimitat. Només el 12 % dels adolescents diu no haver conegut, entre els seus companys o coneguts, algun d'aquests actes de violència exercit per un noi cap a una noia, i només el 16,5 % assegura no haver-los conegut exercits per la noia cap al noi. Aquestes dades confirmen que les relacions de parella entre adolescents i joves espanyols s'articulen al voltant de mecanismes de "control possessiu", cosa que dóna lloc a un comportament potencialment agressiu per ambdues parts, encara que més freqüent i més greu per part de l'home, ha ressaltat el director tècnic del Centre Reina Sofia sobre Adolescència i Joventut, Eusebio Megías.

Un dels principals objectius de la recerca és conèixer els estereotips sobre el que significa "ser noi" o "ser noia", i com defineixen aquestes identitats.

L'estudi revela que hi ha un acord pràcticament unànime sobre les principals qualitats que es creu que millor defineixen les noies i els nois. Les noies són descrites de forma majoritària com a "sensibles, tendres, responsables, treballadores i preocupades per la imatge", mentre que els nois són definits com a "dinàmics, actius, autònoms, emprenedors, possessius i superficials".

L'atribució de qualitats a tots dos sexes influeix en l'establiment d'estereotips sobre les capacitats atribuïdes a uns i altres. Elles són percebudes com "més capaces de comprendre els altres, de donar afecte i reflexionar", en tant que ells són considerats "millors per a l'esport, més decidits i més hàbils amb la tecnologia".

Els joves espanyols, d'acord amb l'informe, consideren que l'àmbit laboral és l'element central i recurrent quan es parla de desigualtat social. Des del seu punt de vista, hi ha professions masculines i femenines i llocs de treball més propis d'homes, que pertanyen als àmbits de poder i estan més ben remunerats.

Apunyalament a Almacelles

Els Mossos d'Esquadra van detenir ahir al migdia l'acusat d'apunyalar ahir al matí a Almacelles una dona, veïna de la població, que és la seva exparella.

Els Mossos l'estaven buscant des que ahir, al voltant de les 7.30 hores, van rebre l'avís que una dona havia estat agredida a l'abdomen amb una arma blanca. Segons sembla, l'home, identificat amb el nom de David S., de 37 anys, estava amagat en un edifici abandonat quan va ser detingut pels Mossos, que el van acusar formalment de ser responsable de l'agressió a la seva exparella.

La dona ferida va ser traslladada a l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, on va ser intervinguda d'urgència a causa de la gravetat de l'agressió, encara que sembla que la seva vida no corre perill. Segons fonts veïnals, la dona i el que fou la seva parella van trencar la relació aquest estiu.