El ministre espanyol d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, va defensar ahir la via de la reforma de la Constitució per encaixar "el fet català" i canviar el sistema de finançament per cedir pràcticament l'IRPF complet a Catalunya com a solució a les reivindicacions sobiranistes.

En una conferència al Fòrum de la Nova Economia, el titular d'Exteriors va advertir que si el sobiranisme guanya les eleccions del 27 de setembre "es pot produir una enorme frustració", ja que "no hi haurà declaració d'independència" després de les eleccions.

"Després del 27-S caldrà parlar, és un problema etern, no acaba mai, però parlem amb bona voluntat, discutint el que és possible i el que no és possible", va sentenciar el ministre. "Probablement, el problema passa per una reforma constitucional i per un sistema de finançament diferent, però, per dialogar, les dues parts han d'estimar-ho", va apuntar el ministre, que va dir que els dos processos han d'abordar-se en la pròxima legislatura.

En qualsevol cas, "encaixar el fet català en termes constitucionals en la realitat hispànica" requeriria primer garantir que existeix "un consens suficient" sobre el fet que no hi haurà "ruptura", i que les modificacions es canalitzaran "pels procediments establerts" a la Carta Magna, va dir.

Va titllar l'actual model de finançament d'"injust", i va plantejar que l'Estat cedeixi gairebé de forma completa la gestió de l'IRPF a totes les comunitats, excepte l'estalvi i els rendiments empresarials. L'oferta de Margallo, basada en un repartiment d'impostos entre l'administració central i les autonomies, consisteix també a cedir totalment a Catalunya impostos especials.