L'acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya organitzat per l'Ajuntament de Berga, ahir al matí al parc dels Soldats, va servir per recordar tots els berguedans que van lluitar per la pàtria, al costat del bàndol català, durant la guerra de Successió, que va acabar amb els fets de 1714 i la pèrdua de tots els drets assolits pels catalans fins aquell moment.

El consistori berguedà encapçalat per la CUP i l'historiador i director de l'Arxiu Comarcal del Berguedà, Xavier Pedrals, han volgut retre homenatge a aquestes persones, i especialment a dos dels que van ser executats durant aquesta guerra lluitant per la pàtria: Francesc Puig de Sorribes i Francesc Catllar i Tord. Pedrals creu que "és bo conèixer l'estela dels avantpassats i triar amb encert el camí del futur", i va assegurar que aquests dos exemples de defensors de la terra, i molts d'altres, han de servir perquè "els berguedans s'alliberin de l'estigma de botiflers". Per retre'ls homenatge, l'Ajuntament de Berga ha instal·lat una placa al monument de Rafael Casanova que recorda aquests berguedans i tots els que van lluitar durant la guerra de Successió.

Com cada any, l'acte també va servir perquè les entitats berguedanes que van voler-ho fessin l'ofrena floral davant de l'estàtua de Rafael Casanova. Més d'una vintena de col·lectius van desfilar fins al monument i a continuació, va ser el torn dels partits polítics, immersos ja de ple en la campanya electoral pel 27-S.

A la recta final, l'alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós, va llegir el manifest amb l'objectiu d'encoratjar els berguedans a continuar treballant per assolir la llibertat per la qual tants catalans van morir el 1714, i a la vegada poder construir un nou país "que defensi realment les prioritats i necessitats de les persones que hi viuen". L'acte, conduït per Fermí Riu, va cloure amb un pilar a càrrec dels Castellers de Berga, i amb la interpretació d'Els segadors a càrrec de la Cobla Pirineu.