El candidat socialista a les eleccions del 27-S, Miquel Iceta, va admetre ahir la importància de la Via Lliure, i va assumir que demostra que "una part important de la societat vol la independència". No obstant això, Iceta va considerar que l'única manera de saber l'opinió de tots els catalans serà a les urnes, i per això va fer una crida a la participació.

El candidat va recordar que "fa molt temps" que defensen la impossibilitat de mantenir "l'actual situació" i la necessitat de "reformar a fons" la Constitució. Entre altres coses, va dir, per evitar el creixement independentista. Iceta va assenyalar els partits espanyols "que no saben veure això" com a "part del problema".

El socialista es va felicitar per la "bona Diada" que es va viure ahir a Catalunya, i no va amagar que a Barcelona "s'ha viscut una manifestació molt important que demostra que una part rellevant de la societat vol la independència, o no està disposada al manteniment de l'statu quo". Sense treure importància a la mobilització, Iceta va recordar que també hi ha molta gent que no va assistir a aquesta mobilització i que va viure la Diada d'altres maneres. Per això, considera que només les eleccions del 27-S determinaran l'opinió "de tots els catalans" respecte a l'encaix de Catalunya i Espanya. Iceta manté que una part molt significativa dels catalans no està disposada a seguir "com estem", i que pensa que només la independència és la solució. En canvi, el PSC fa temps que considera que "és el moment de renovar el pacte constitucional del 78, i que això és molt millor que el que suposaria la independència, sortir de la Unió Europea, etc.", va contraposar el candidat socialista. Per això, i també "per no augmentar el nombre d'independentistes", va assenyalar Iceta, "la necessitat de reformar la Constitució".