El cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, va demanar que "es respecti" la voluntat majoritària dels catalans, expressada per quart any consecutiu als carrers durant la Diada, "però també a les urnes", ja que es tracta "d'un moviment que va de a baix a dalt". Romeva va fer aquestes declaracions a la capçalera de la manifestació Via Lliure.

Segons el cap de llista de la coalició Junts pel Sí, "un any més, el que es posa de manifest és la gran capacitat de mobilització, ja que es tracta d'un moviment que va de a baix cap a dalt, que ve de la gent, que és la que impulsa el procés" de consecució de la independència.

"Per quart any consecutiu es visualitza que hi ha una demanda democràtica massiva -va explicar Romeva-, i que volem que el món sencer escolti el que passa a Catalunya, amb un poble que es mobilitza de forma pacífica i escrupolosament democràtica". Per al cap de llista de Junts pel Sí i exeurodiputat, "el que hi ha darrere de les mobilitzacions massives és una clara voluntat de resoldre un tema que fa molt temps que està encallat de l'única manera que sabem fer-ho, per la via i la força de les urnes". "Això és el que ens agradaria que s'interpretés tant avui com el 27-S, i no només aquí, sinó també després de les eleccions", va dir Romeva abans d'exigir "que es respecti la voluntat de la ciutadania catalana, que és la que realment impulsa el procés cap a la independència".

El president d'ERC i també integrant de la llista de Junts pel Sí, Oriol Junqueras, es va mostrar molt satisfet per "la mobilització extraordinària" per participar en la manifestació independentista a l'avinguda Meridiana, i va expressar el seu desig que "es converteixi en un gran resultat polític" a les eleccions del 27 de setembre.

"Estem veient una mobilització extraordinària, tots en som testimonis", va afirmar Junqueras a la capçalera de l'anomenada Via Lliure a la República Catalana. "El que estem veient -va afegir- és també una demostració de la voluntat de molts ciutadans d'aquest país de fer un pas decisiu per tenir una república catalana, és a dir, d'aconseguir que Catalunya sigui un Estat independent a partir de les eleccions del 27-S".

Per al líder republicà, "ara cal treballar per convertir aquesta mobilització en un gran resultat polític que permeti construir una república catalana".

Segons Junqueras, "sens dubte, es tracta d'una Diada molt reivindicativa, però segur que no serà l'última", va puntualitzar abans d'apuntar que el que a ERC li agradaria "és que sigui l'última abans d'aconseguir un Estat independent".

El coordinador general de CDC, Josep Rull, va assegurar que a la Via "s'ha vist la determinació d'un poble que aspira a ser una nació lliure", i que això "és imparable". Rull va alertar que ni cap llei ni cap tribunal "podran aturar la voluntat lliure, democràtica i majoritària" expressada a les urnes. "Quan hi ha aquesta mobilització, que el dia 27 de setembre s'expressarà amb unes eleccions legals d'acord amb el règim politicojurídic espanyol, no hi pot haver cap govern espanyol, tancat i obsessionat, que ho pugui aturar", va declarar el coordinador general de Convergència Democràtica.