Moià va celebrar ahir la tradicional ofrena floral al monument de Rafael Casanova amb un marcat to reivindicatiu tant des del punt de vista nacional com també social. Nombrosos veïns i entitats, i una àmplia presència institucional i política tant de Moià com de la comarca (hi havia representants de tots els municipis del Moianès), van omplir a vessar la plaça de l'Hospital, en un acte que enguany tenia de convidat Joan Tardà, diputat republicà al Congrés.

Tardà va parlar dels "301 anys d'assimilacionisme" a què ha estat sotmesa Catalunya, i del moment "molt difícil pel qual està passant ara el nostre país", però que alhora veu com una oportunitat "per poder reeixir, independentment de l'ideari polític de cadascú".

El diputat republicà va assimilar el moment actual amb una situació "d'escac que podria ser mat [en què viu Catalunya], si no trobem la manera de revertir la viabilitat econòmica del nostre model social i la sostenibilitat del nostre model productiu". Segons Tardà, Catalunya es troba "en un moment històric però que per-tany a totes les generacions que ens han precedit i que mai es van rendir", i que s'ha d'aprofitar "per tal que els nostres fills estiguin tan orgullosos de nosaltres com nosaltres ho estem de les generacions que ens han precedit".

Missatge per als refugiats

Al seu torn, l'alcalde de Moià, Dionís Guiteras, també va tenir unes paraules per a tots els assistents en una línia marcadament social, però sense deixar de banda la reivindicació nacional. Va parlar de Catalunya com "un país acollidor", en referència a la necessitat que hi ha més que mai d'acollir refugiats. "Volem que tot el món ho sàpiga, i si tenim les eines d'un estat encara ho podrem ser molt més".

Prèviament als parlaments, l'acte d'ahir havia començat amb el desplegament d'una gran senyera mentre el grup de Joves de les Joventuts Musicals interpretava El cant dels ocells.

Precisament, el fet que a Moià es desplegués una senyera, i no una estelada com a Manresa, va motivar la presència en aquest acte del cap del PSC a l'Ajuntament de Manresa, Felip González, que acompanyava l'exregidor socialista de Moià, Enric Terencio (ara el PSC no hi té representació). Tot seguit es va donar pas a les ofrenes de diverses desenes d'entitats i institucions, entre les quals, per primera vegada, hi va haver la del nou Consell Comarcal del Moianès, enmig de forts aplaudiments.

L'acte es va acabar amb el cant d'Els segadors i crits d'"independència".