Expresidents, governs, legisladors i organismes de drets humans d'Amèrica i Europa van rebutjar ahir amb qualificatius com "injusta", "infundada" i "infame" la condemna a més de 13 anys de presó imposada al dirigent opositor veneçolà Leopoldo López per acusacions lligades a les protestes del 2014.

"El chavisme va robar Veneçuela i condemnen Leopoldo, quina infàmia!", va escriure en el seu compte a Twitter l'expresident colombià Álvaro Uribe. Segons l'exgovernant colombià, "l'esperança de llibertat de Leopoldo està en els dies comptats que li queden a la tirania", en referència al govern de Maduro, hereu polític de Chávez, que va governar Veneçuela del 1999 al 2013, any de la seva mort.

L'expresident del govern espanyol Felipe González, que mesos enrere es va oferir com a assessor jurídic de la defensa de López, va afirmar que "Veneçuela s'ha convertit en una dictadura de facto". És un país -va dir- en el qual el "president decideix pel Parlament i per la Justícia". En ser preguntada en una roda de premsa per la condemna a López, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va expressar la seva "més profunda preocupació" i va demanar "respecte a les garanties processals i a la llibertat de tothom".

El govern d'EUA va reaccionar a la sentència amb un missatge a Twitter de la subsecretària d'Estat per a Llatinoamèrica, Roberta Jacobson. Jacobson va escriure que està "profundament preocupada per la condemna de Leopoldo López" i va fer una crida "al govern a protegir la democràcia i els drets humans a Veneçuela".

Un altre expresident colombià, Andrés Pastrana, que el maig passat va viatjar a Caracas per entrevistar-se amb López, cosa que van impedir les autoritats, va escriure a Twitter que "injustament s'ha condemnat un gran demòcrata d'Amèrica Llatina". "President Nicolás Maduro, la seva sentència serà dictada el pròxim 6 de desembre", va afegir Pastrana, en al·lusió als comicis.

L'organització Human Rights Watch va considerar la condemna "injusta" i alhora reveladora del "deteriorament extrem" que, al seu parer, pateix l'estat de dret a Veneçuela.