El laborisme britànic vira cap a l´esquerra i tria Corbyn com a nou líder

El diputat més rebel dels laboristes, que s'ha oposat nombroses vegades a les directrius del partit, agafa les regnes de la formació amb un programa que inclou l'emissió de moneda per finançar infraestructures i habitatge social

13.09.2015 | 00:00

Després de tres dècades a la Cambra dels comuns, Jeremy Corbyn, de 66 anys, ha passat de ser el diputat més rebel del Partit Laborista a liderar el seu futur amb un il·lusionant programa d'esquerres i socialdemòcrata.
La seva elecció ahir com a líder -i futur candidat a primer ministre- en les primàries de la formació ha confirmat els vaticinis de les enquestes, que des del principi li van donar la victòria davant dels seus rivals més centristes Andy Burnham, Yvette Cooper i Liz Kendall.
Curiosament, el veterà activista, que es va presentar al concurs per generar debat -solament va aconseguir les 35 nominacions necessàries a dos minuts del tancament del termini el 15 de juny- representarà ara el poder establert contra el qual ha lluitat tota la seva vida.
El seu ideari tradicional d'esquerres, a favor de la renacionalització dels serveis públics i l'estat del benestar i contra les armes nuclears, ha conquistat a una nova generació de britànics desil·lusionada amb el discurs mimètic de la resta dels partits.
En la seva llarga trajectòria política, que va iniciar el 1983 en guanyar el seu escó en els Comuns -que encara té, pel districte londinenc de Islington North-, ha estat el diputat que més vegades s'ha rebel·lat contra les directrius del partit.
Segons la web Public Whip, des de 2001 ha votat en contra de la línia oficial laborista en més de 500 ocasions, i ha estat una de les més destacades el seu rebuig a la invasió de l'Iraq de 2003, que va motivar el progressiu declivi de la formació llavors liderada per Tony Blair.
Aficionat a la bicicleta, vegetarià i abstemi, és a més el parlamentari que menys dietes reclama en la Cambra dels comuns, en què participa en diversos grups en defensa dels drets humans i causes llatinoamericanes, entre altres a Bolívia, Xile i Mèxic.
Malgrat els seus 32 anys de diputat, Corbyn no té experiència de govern i no va comptar amb la confiança dels exprimers ministres Tony Blair i Gordon Brown, els qui van mantenir el Laborisme en el poder de 1997 a 2010.
Assidu a manifestacions i prolífic orador, Blair i Brown -artífexs del Nou Laborisme, més de dretes-, s'han pronunciat contra el seu lideratge, en considerar que dirigirà un partit de "mera protesta" incapaç de guanyar a les urnes.
Va ser la campanya contra l'antic dictador xilè Augusto Pinochet la que el va unir el 1987 a la seva segona esposa, l'exiliada xilena Claudia Brachitta, de qui es va divorciar el 1999 i amb la qual té tres fills.
Després d'un primer matrimoni amb l'anglesa Jane Chapman de 1974 a 1979, Corbyn, que parla espanyol amb fluïdesa, s'ha casat aquest any amb la mexicana Laura Álvarez.
Nascut, el 26 de maig de 1949, de pares pacifistes que es van conèixer durant una reunió a Londres de suport al bàndol republicà en la Guerra Civil espanyola. El seu pare, David, era enginyer elèctric, i la seva mare, Naomi, professora de matemàtiques. És el petit de quatre germans, un dels quals és un conegut meteoròleg.
No va acabar els seus estudis universitaris en la Politècnica del nord de Londres i, després de treballar per a diversos sindicats, el 1974 va entrar en política en ser triat regidor al barri londinenc de Haringey, on va romandre fins a la seva elecció per als Comuns.
Forma part de nombroses organitzacions d'activisme polític, entre elles Amnistia Internacional. L'abolició del programa nuclear britànic de submarins Trident és precisament un dels eixos del seu manifest, en el qual defensa també un innovador i polèmic pla perquè el Banc d'Anglaterra emeti diners per finançar infraestructures i habitatge social.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Un nou terratrèmol es deixa sentir al centre d´Itàlia
Un nou terratrèmol es deixa sentir al centre d´Itàlia

Un nou terratrèmol es deixa sentir al centre d´Itàlia

L'epicentre s'ha situat a la localitat de Visso i els tremolors s'han pogut sentir a la capital...

Què diuen les portades en paper d´aquest dimecres?

Què diuen les portades en paper d´aquest dimecres?

El no del PSC a Rajoy i la investidura del nou govern copen les portades

Un terç dels immigrants de ´la Jungla´ de Calais ja han estat evacuats

Les hores prèvies a l'evacuació han estat marcades pels disturbis i la tensió entre policies i...

Dijous serè i sense aigua

Mínimes i màximes descendiran lleugerament

Enllaços recomanats: Premis cinema