El president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sà-nchez, va assegurar ahir que aquesta entitat està preparada per, si fa falta, dur a terme actes de desobediència, i va advertir que la independència no es guanyarà només amb una proclamació al Parlament.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Sànchez va afirmar que "nosaltres estarem preparats per si fa falta fer actes de desobediència", i va afegir que, a partir d'ara, farà falta plantejar la desobediència civil per fer front a l'Estat i per aconseguir la independència.

Segons el seu parer, i si fa falta, estan preparats per dur a terme actes de desobediència, unes situacions en les quals l'ANC haurà de servir de canal de mobilització.

"No hi ha hagut moviment social gran que hagi plantejat desafiaments importants a l'statu quo, que hagi guanyat en aquests desafiaments sense plantejar la desobediència", va assegurar i, en aquesta línia, va asseverar que el paper de l'Assemblea Nacional Catalana després de les pròximes eleccions serà el de mobilitzar els ciutadans en aquest sentit.

I va posar com a exemple de desobediència el fet de pagar impostos a una futura agència tributària catalana: "Aquest serà un acte de sobirania que aquest país haurà de fer en algun moment del seu trajecte cap a la independència".

També va fer l'advertència que la independència no es guanyarà només amb una proclamació al Parlament, sinó que també farà falta demostrar-la amb fets.

Paral·lelament, i en declaracions a RAC1, es va referir a la Diada d'ahir i va manifestar que "sabem que cada vegada hem estat més a prop que sigui l'última Diada perquè cada vegada hi ha més gent".

"Això no es desinfla malgrat que alguns vulguin fer creure que sí. Jo crec que els primers interessats que la Diada d'ahir fos l'última reivindicativa és la gent que va sortir a la Meridiana. De fet, vam sortir perquè ens agradaria no sortir més", va concloure.

Mobilitzacions diferents

De la seva banda, el president d'Òmnium Cultural, Quim Torra, va dir a Catalunya Ràdio que compten que hi haurà dificultats en les negociacions amb l'Estat i, per aquest motiu, les entitats independentistes possiblement hauran de convocar mobilitzacions diferents de les de la Diada per impulsar el procés i acompanyar els polítics.

A més a més, a RAC1, va afegir que "sabem els mínims de la gent que es mobilitza, de la gent que va votar el 9N, però no sabem el sostre i això és el que sabrem el 27S. Aquest és el motiu pel qual fa 6 anys que estem amb el procés i mobilitzacions i 5 manifestacions històriques: doncs ara ho sabrem".

Finalment, el president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Carles Puigdemont, va assegurar que "no hem arribat aquí perquè algunes amenaces reiterades ens facin enrere. Ho hem deixat clar, no ens tremolaran les cames en el moment que els ajuntaments hàgim de ser disciplinats i fidels a allò que aprovi el nostre Parlament, que és el Parlament de Catalunya".