Artur Mas va visitar Martorell l'endemà de la ressaca de l'11 de setembre en el principal acte de campanya de Junts pel Sí a la ciutat. "La mobilització democràtica, social i cívica que es va veure ahir durant la Via Lliure s'ha de transformar en una mobilització de vots a favor del sí el pròxim 27 de setembre", demanava Mas a un auditori de prop de 300 persones que l'escoltaven malgrat la pluja que queia durant els primers moments del míting.

El van acompanyar en els parlaments el president de Súmate, Eduardo Reyes, el promotor per la reforma horària, Fabián Mohedano, els diputats Anna Simó i Lluís Coromines i l'alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa.

Amb les piles carregades després del clam que es va fer sentir a Barcelona el dia anterior i amb un llenguatge col·loquial per apropar-se al públic, Mas va recordar, una vegada més, el moment excepcional que viu Catalunya: "ara no és l'hora dels partits polítics sinó del país. Durant aquests 30 anys de democràcia alguns hem provat de totes les maneres possibles de pactar amb l'Estat espanyol i sempre ens hem topat contra un mur granític. Hem de fer les coses diferents per obtenir resultats diferents, necessitem un nou país per poder decidir per nosaltres mateixos. Volem un país millor pels d'ara i pels que vindran", va dir.

Preguntes al públic

"Quina autonomia és aquesta que no ens permet tirar endavant el decret contra la pobresa energètica perquè ens el tomben des de Madrid? Quina situació és aquesta que tenim menys inversions en infraestructures malgrat ser la primera economia productiva de l'Estat?", preguntava retòricament Mas al públic que responia amb aplaudiments. I tornava a interpel·lar-lo: "ara necessitem que sigueu vosaltres, aquests 15 dies que falten els que ens ajudeu a fer el boca-orella i la necessitat d'omplir les urnes".

També va tenir un protagonisme destacat Eduardo Reyes, número 6 de la llista i president de Súmate, entitat que agrupa castellanoparlants independentistes. Va deixar anar un discurs ple d'insults, paraulotes i un argumentari simplificador, propi d'ell. Reyes sap que la sensibilitat que ell representa és molt important per a l'independentisme.

Sempre en castellà, va afirmar que "em sento espanyol perquè vaig néixer a Espanya, però sóc català perquè vull ser-ho. No trencarem amb Espanya, sinó amb els governs que no ens deixen tenir voluntat pròpia. Vull que Catalunya torni a ser la terra d'oportunitats que van trobar els meus pares quan van arribar aquí, i ho aconseguirem si som amos del nostre treball, del nostre benefici i del nostre futur".

Els versos de Pere Quart de Corrandes d'Exili van donar el tret de sortida, en un gest de suport als refugiats de guerra que fugen del seu país: "Perquè ens perdoni la guerra, que l'ensagna, que l'esguerra, abans de passar la ratlla, m'ajec i beso la terra i l'acarono amb l'espatlla", deia el poeta del Vallès. Així obrint amb les paraules de Pere Quart i tancant amb la música d'Els Catarres i els crits d'independència per part del públic, transcorria el míting de campanya de Junts pel sí a Martorell.