El Govern alemany va decidir ahir de forma inesperada restablir temporalment els controls a les seves fronteres, desbordades davant l'arribada de milers de refugiats des d'Àustria i entre les creixents crítiques a la falta de previsió de la cancellera, Angela Merkel.

La mesura va ser anunciada a Berlín pel ministre alemany d'Interior, Thomas de Maizière, abans de viatjar avui a Brussel·les per reunir-se amb els seus col·legues europeus, als qui va instar a assumir la seva responsabilitat per distribuir als sol·licitants d'asil a tot el territori comunitari.

De manera paral·lela a un portaveu de l'empresa nacional de ferrocarrils Deutsche Bahn va informar de la suspensió del trànsit ferroviari amb Àustria fins a les 06.00 hores d'avui, dilluns.

El tancament temporal de les fronteres, segons De Mazière, és "urgent" per motius de seguretat i necessari per frenar els fluxos de sol·licitants d'asil i tornar a comptar amb un procediment ordenat a la frontera.

L'objectiu prioritari és la frontera amb Àustria, que han travessat desenes de milers de refugiats des que el passat cap de setmana Berlín i Viena decidissin deixar-los via lliure davant la situació d'emergència a Hongria.

Amb aquest nou gir, Alemanya deixa en suspens els acords de Schengen que garanteixen la lliure circulació de persones en el territori comunitari i l'entrada al país només podrà fer-se amb la documentació reglamentària.

De Maizière va recordar que, segons la legislació europea, el seu país no és responsable de la majoria de sol·licitants d'asil que arriben i va instar tots els socis a respectar el conveni de Dublín que, va recordar, segueix en vigor

Segons xifres de les autoritats comarcals, des de finals d'agost la capital bavaresa, Munic, ha acollit a 63.000 refugiats i només dissabte van arribar-hi a la seva estació central al voltant de 12.200.

Els bavaresos van acusar a altres estats federats de falta de suport i ahir van reclamar que sigui el Govern federal el que s'encarregui de redistribuir als refugiats, alhora que van instar a Berlín a duplicar les transferències financeres per a l'acollida.

Per la seva banda, el Govern hongarès va aplaudir ahir la decisió d'Alemanya de restablir el control de les seves fronteres, alhora que l'Exèrcit va començar a patrullar el seu límit meridional amb Sèrbia davant l'arribada rècord de refugiats procedents de zones de conflicte de l'Orient Mitjà.

De fet, un total de 4.330 persones que fugen de la guerra i la pobresa dels països de l'Orient Mitjà i Àsia van accedir dissabte a Hongria procedents de Sèrbia, en la que va ser la xifra més alta d'entrades en un sol dia registrada fins ara, segons va informar la policia hongaresa.

El primer ministre hongarès, el conservador Viktor Orbán, va qualificar la mesura alemanya de "necessària" per protegir els "valors europeus" davant l'arribada de refugiats de països com Síria, l'Iraq i l'Afganistan.

Tanmateix, el canceller austríac, Werner Faymann, va demanar ahir que els controls fronterers restablerts per Alemanya davant l'onada de refugiats no es facin a costa dels sol·licitants d'asil i es desenvolupin de manera "humanitària".

En la trobada també hi participaran els ministres de l'Interior dels dos països.