Al voltant de 100 persones van omplir ahir la plaça de l'Ajuntament durant l'acte que Junts pel Sí va fer a Navarcles per presentar la llista unitària independentista. Muriel Casals, la número tres per Barcelona, i David Bonvehí, el cap de llista de les comarques de la Catalunya Central i diputat per Convergència Democràtica, van estar acompanyats en tot moment per l'alcalde de la localitat, Llorenç Ferrer, així com també per regidors d'ERC i Convergència del poble.

Tant Casals com Bonvehí van voler remarcar l'excepcionalitat del moment i de la llista, a més de deixar clar els passos que es duran a terme si Junts pel Sí aconsegueix majoria absoluta: un govern de concentració, una declaració de sobirania i 18 mesos com a màxim per crear les estructures d'estat que manquen, obrir negociacions amb Espanya i Europa i gestionar el dia a dia.

Casals va voler remarcar l'excepcionalitat del moment. "És una llista especial perquè el que farem també ho és", va explicar, just abans de donar les gràcies als polítics que han "cedit" els seus llocs a la llista "a la societat civil". També va voler deixar clar que el catalanisme ja no vol "transformar Espanya", sinó que ara vol "transformar la nostra relació amb Espanya".

Per la seva banda, David Bonvehí va fer un breu esquema dels procediments que es durant a terme el 28 si el "sí" guanya, entre els quals destaca la creació de la llei de transitorietat que servirà per pautar la manera "com passar d'una administració estatal a una de catalana".

Finalment, es declararà la independència i es farà una llei "per convocar eleccions, aquest cop per separat i per fer una constitució catalana". Va voler també remarcar el caràcter plebiscitari i va recordar que els vots es comptaran en "sí" i "no".