El president Mariano Rajoy (PP) i el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, van coincidir ahir a Lleida amb motiu de les catalanes del 27-S en una pugna pel vot a dos mesos de les generals, una jornada en què també es van celebrat mítings d'Albert Rivera (C 's) i Pablo Iglesias (Podem).

La proximitat va ser tan gran entre els dos principals líders que fins i tot van coincidir a l'estació de l'AVE de Lleida, de tornada a Madrid, on van conversar uns minuts al costat de l'exmiministre socialista Josep Borrell i el candidat del PPC a la Generalitat, Xavier Garcia Albiol.

Però abans de la cordialitat, les pulles polítiques. El líder del PP, Mariano Rajoy, va demanar un vot massiu als catalans el 27S perquè triomfi la moderació i "caigui el radicalisme" que representen segons la seva opinió tant el president català, Artur Mas, com Pedro Sánchez, en haver pactat amb independentistes.

En un acte a la Llotja de Lleida en suport del seu candidat a la Generalitat, Xavier Garcia Albiol, Rajoy va entrar en la campanya catalana recalcant que aquests comicis són els més importants als quals s'enfronta Catalunya en molts anys i han de servir "perquè triomfi la moderació, caigui el radicalisme i hagi diàleg i no monòleg", i perquè s'eradiqui el "disbarat" a què està abocant el president Mas amb la seva aposta per la secessió.

Per la seva banda, el secretari general del PSOE va augurar una "tardor i hivern calents" i va proposar que el 27S es "digui adéu" al "fill polític de Pujol i el pròxim 20 de desembre a l'amic de Bárcenas", en al·lusió a Mas i Rajoy, respectivament.

En un míting en un pavelló municipal de Lleida, al costat del candidat del PSC, Miquel Iceta, Sánchez va acusar "a la dreta a Catalunya i Espanya" de tenir "un problema amb els tresorers", de "fer negoci amb tot, fins i tot amb el conflicte" a Catalunya, i d'"utilitzar la crisi com a instrument ideològic per fer una societat desigual".

Per la seva banda, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, que va revelar que s'ha mudat a l'Hospitalet de Llobregat, va vaticinar en aquesta ciutat que el "cinturó vermell" de l'àrea metropolitana començarà a ser "taronja" després del 27-S, i va apel·lar als votants del PSC que "s'han sentit traïts".

Rivera va participar en un acte en suport a la candidata de Ciutadans a la presidència de la Generalitat, Inés Arrimadas, i el líder de Ciutadans a Andalusia, Juan Marín.

El líder de Podem, Pablo Iglesias, també va recalar a Catalunya en el primer diumenge de campanya i va dir que creu que "alguna cosa va malament quan hi ha gent d'esquerres que vol fer president a Mas"; va carregar contra els que "divideixen a Catalunya" i s'obliden de l'"extraradi" i va anomenar "senyorets" a Artur Mas i Albert Rivera, a qui considera "l'embolcall 'cool' del PP". Iglesias va fer aquestes declaracions en un míting al barri del Carmel de Barcelona, davant d'un miler de persones i sota un sol de justícia.

Durant el seu discurs, un grup de joves independentistes van desplegar una pancarta amb el lema "Orgulloses dels nostres orígens" i van acusar d'"etnicista" Iglesias, el que va provocar uns moments de tensió fins que els Mossos d'Esquadra van intervenir.