Hongria va tancar ahir la seva frontera als refugiats i només tramitarà peticions d'asil de ciutadans sirians amb documentació, hores abans que anit entrés en vigor una draconiana legislació que estableix penes de presó per entrar al país de forma il·legal.

L'acte simbòlic d'aquesta política de mà dura va ser el tancament de la porta d'entrada per a desenes de milers de refugiats en els últims mesos: un espai obert en el filat meridional amb Sèrbia pel qual discorre una via fèrria utilitzada com a guia dels que arriben procedents de països com Síria, l'Iraq o l'Afganistan. El tancament d'aquest espai es va produir de forma totalment inesperada a les 16.30, ja que molts analistes consideraven que tindria lloc després que entrés en vigor la normativa migratòria.

En qüestió de minuts l'ambient entre els refugiats va canviar de forma radical, dels rostres cansats però satisfets per haver arribat a Hongria als gestos de desil·lusió dels que venien una mica darrere i veien esfumar el somni d'arribar a la zona Schengen.

Eslovènia va assegurar ahir que s'està preparant per al possible desviament pel seu territori de l'actual ruta que prenen els refugiats en el camí d'Europa Occidental i va advertir que seria un repte una sobtada i massiva arribada de persones.

El secretari d'Estat eslovè d'Interior, Bostjan Sefic, va declarar que, en un primer moment, el país podria allotjar només un miler de persones, però podria augmentar les seves capacitats amb el temps, segons informa l'agència de notícies STA. Sefic va indicar que els preparatius dependran del desenvolupament de la situació a Hongria, on les autoritats estan dificultant el pas dels refugiats, i que Eslovènia podria instal·lar amb rapidesa centres d'acollida en sis localitats. L'eventual ús de tendes de campanya seria temporal, atès que s'acosta el fred.

Hongria, fins ara un dels països de trànsit de refugiats des de zones en conflicte de l'Orient Mitjà cap a l'Europa rica, està acabant de tancar físicament la seva frontera amb Sèrbia. Per això, hi ha la possibilitat que l'anomenada ruta dels Balcans (Turquia, Macedònia, Sèrbia, Hongria i Àustria fins a Alemanya), que desenes de refugiats han recorregut les últimes setmanes, es desviï ara cap a Croàcia i Eslovènia, per entrar en sòl austríac des del sud.

Les autoritats de Croàcia, per la seva banda, van expressar ahir els seus dubtes sobre que les mesures legals i policials preses per Hongria per evitar l'arribada de refugiats provoquin que la ruta migratòria es desviï pel seu territori, encara que van anunciar que el país està preparat per a aquesta eventualitat.

Mentrestant, la decisió alemanya de controlar la seva frontera amb Àustria davant l'onada de refugiats de l'Orient Mitjà va començar ahir a notar-se en sòl austríac, on es van aglomerar milers de persones que seguien arribant i ja no podien continuar cap a Alemanya amb la rapidesa dels últims dies. Al pas fronterer de Nickelsdorf, el principal encreuament entre Àustria i Hongria, van arribar fins a la tarda d'ahir gairebé 9.000 persones que esperaven pujar a autobusos o trens que els acostin cap al seu destí desitjat.