L'exconseller català i candidat d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC) a la presidència de la Generalitat de Catalunya als comicis del 27 de setembre, Ramon Espadaler, va assegurar ahir davant del jutge que desconeixia que Jordi Pujol Ferrusola fos un dels inversors a l'abocador de Tivissa, a la comarca de la Ribera d'Ebre, l'obertura del qual va autoritzar amb tots els informes favorables.

De la mateixa manera es va pronunciar el que va ser el seu successor a la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat, l'ecosocialista Salvador Milà, que, així com Espadaler va comparèixer ahir com a testimoni davant del jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata, que investiga el patrimoni del primogènit de Jordi Pujol. Milà, que també va rebutjar tenir relació amb Pujol Ferrusola, va negar haver rebut pressions "directes o indirectes" de l'entorn del fill de l'expresident català perquè procedís a aprovar l'obertura de l'abocador ja autoritzat pel seu antecessor.

Espadaler, immers en la campanya per a les eleccions del 27-S, va declarar per videoconferència des dels jutjats de Barcelona per problemes d'agenda, i des d'allà ha explicat al jutge que, quan va donar el vistiplau a l'abocador el 2002, es va limitar a veure tots els informes preceptius de l'expedient.

Segons va explicar, en ser tots favorables a l'obertura de l'abocador, finalment va signar l'autorització, han assenyalat fonts jurídiques presents en la declaració.

Aquests informes, segons va afegir Espadaler, van ser emesos per organismes municipals, comarcals, estatals i de la comunitat autònoma, i quant a la seva relació amb el primogènit de l'expresident de la Generalitat va assegurar que no tenia tracte amb ell i també que desconeixia que fos un dels inversors i que a Gonzalo Buesa, l'empresari que amb el primogènit del clan Pujol va promoure l'obertura d'aquest abocador, li coneixia de la seva faceta d'empresari.

Buesa, imputat en aquesta causa, va explicar en el seu moment davant del jutge que un dels seus negocis al municipi de Tivissa va consistir a "convertir un abocador de residus incontrolat en un altre controlat" i en el qual Pujol Ferrussola va invertir 700.000 euros i va guanyar en poc temps un total de 4,3 milions d'euros.

L'exconseller Salvador Milà, per la seva banda, va relatar que l'autorització per a l'abocador ja estava atorgada quan va arribar a la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat i a ell li va correspondre donar el número de gestor i ho va fer després de resoldre "un conflicte en el territori" sobre el servei de l'abocador de residus. Segons va explicar Milà davant del jutge, ell va promoure per a això un acord entre ajuntaments del territori i plataformes per garantir que l'abocador se circumscrivís als residus generats en aquesta demarcació de manera que no es convertís en un macroabocador.

En qualitat de testimoni també va declarar ahir el conseller delegat d'Enagas, Marcelino Oreja, fonamentalment per aclarir la funció que va tenir Jordi Pujol Ferrusola en l'empresa EMTE, de la qual Oreja va ser responsable d'expansió internacional. Va relatar que la seva tasca a EMTE consistia a viatjar pels països i veure possibilitat de negoci, i amb aquest objectiu va estar a Xile, Perú, l'Equador, Colòmbia, Mèxic i a països d'Europa i l'Àfrica.

La pràctica habitual, va prosseguir el directiu, era col·laborar amb persones externes a l'empresa per a l'expansió internacional i amb aquest fi el fill més gran de Pujol va crear l'empresa Project Marketing per a la implantació d'EMTE a Mèxic.

Això no obstant, va afirmar que ignorava els detalls del contracte de Jordi Pujol Ferrusola amb l'empresa EMTE i el que cobrava per això, i que va ser el conseller delegat de l'empresa Carlos Sumarroca Claverol, qui li va dir que era el soci adequat i que treballarien junts.

La col·laboració entre tots dos es va limitar, segons va declarar l'empresari, a un viatge d'una setmana a Mèxic el 2004 i allà Pujol Ferrusola li va presentar un soci per implantar-se allà i un altre perquè fos director d'EMTE a Mèxic.

També va dir que va mantenir alguna reunió amb ell a Madrid, però que posteriorment ja no va saber el que feia Pujol Ferrusola per EMTE, ja que això corresponia saber-ho a Sumarroca.

Quant a l'expansió d'EMTE a França, Oreja se'n va desmarcar dient que aquest negoci va correspondre al director del departament de climatologia.

Ahir també havia estat citat a declarar com a imputat l'empresari i exdirectiu del FC Barcelona Jaume Ferrer Graupera, que després de comunicar que és aquests dies fora de l'Estat espanyol, ha estat citat de nou per al pròxim 23 de setembre a les cinc de la tarda.