Els presumptes membres de la cúpula d'ETA David Pla i Iratxe Sorzábal han estat detinguts aquest dimarts en una operació conjunta entre la Guàrdia Civil i la policia francesa a la localitat de Saint-Étienne-de-Baïgorry, al País Basc francès. L'operació, en què s'han arrestat quatre persones, s'ha dut a terme aquest matí i continua oberta. Els dos detinguts es trobaven en una casa rural de la localitat, situada a pocs quilòmetres de la frontera amb Navarra. L'operació continua oberta i no es descarten noves detencions. Des de Brussel·les, el ministre de l'Interior, Jorge Fernández-Díaz, s'ha felicitat per l'operació i ha dit que suposa "l'escapçament" de la direcció d'ETA.

Per Fernández-Díaz, es tracta d'una "operació importantíssima" i "l'acte de defunció d'ETA" ja que David Pla i Iratxe Sorzábal eren "els dos terroristes més buscats" fins ara. El ministre ha especificat que en total hi han hagut quatre detinguts després que també s'hagi arrestat el propietari de l'habitatge on es trobaven els dos presumptes caps de l'organització i una quarta persona, de qui ha dit desconèixer si es tracta de Josu Ternera.

Fernández Díaz, que aquest dimarts participa a Brussel·les en la reunió extraordinària del Consell de ministres d'Interior i de Justícia de la UE, ha afirmat que l'operació d'avui també suposa l'"acta de defunció d'ETA" i que es posa de relleu que el govern espanyol "no ha negociat ni negociarà amb ETA".

Així mateix, el ministre, que ha dit que sap "perfectament" que la banda "no expedirà un certificat de dissolució", ha celebrat la col·laboració entre les forces de seguretat espanyola i francesa que ha culminat amb la detenció de Pla i Sorzábal.