La Comissió Europea (CE) va adoptar ahir 40 casos d'infraccions contra diversos Estats membres, entre ells Espanya, per no implementar plenament les legislacions del sistema europeu d'asil, com les directives sobre procediments d'asil, les condicions de recepció i la qualificació d'asil.

L'Executiu comunitari ja tenia 35 casos oberts en aquesta matèria, va recordar el vicepresident de la CE, Frans Timmermans.

En el cas d'Espanya, la CE ha enviat un dictamen motivat al país, al costat de Bulgària, per no haver comunicat a temps les mesures nacionals preses per traslladar la directiva de qualificació actualitzada. El govern disposa ara de dos mesos com a màxim per complir.

La directiva en qüestió harmonitza els estàndards mínims per a la qualificació de nacionals de tercers països i apàtrides com a beneficiaris de protecció internacional.

Estableix una sèrie de drets sobre permisos de residència, documents de viatge, sanitat, accés a habitatge, a centres d'integració, així com provisions específiques per a nens i persones vulnerables. La data límit per a la transposició era el 21 de desembre del 2013, però, malgrat les cartes d'emplaçament enviades a Espanya i a Bulgària el gener del 2014 i el juny del 2013, respectivament, els dos països membres no han fet els deures encara o no han notificat a la Comissió les mesures nacionals preses.

D'altra banda, l'Executiu comunitari ha enviat cartes d'emplaçament a 18 països membres, entre ells Espanya, per no haver comunicat les accions preses per traslladar completament la directiva sobre procediments d'asil, que fixa mesures comunes per garantir i retirar la protecció internacional i estableix normes més clares sobre com sol·licitar asil. Els estats membres havien d'aplicar aquesta directiva, que n'actualitza una d'anterior, i comunicar que així ho han fet fins al 20 de juliol d'aquest any, amb excepció d'alguns articles.

Els països afectats, que tenen ara dos mesos per presentar les seves observacions sobre el problema de l'incompliment, són Bèlgica, Bulgària, Xipre, la República Txeca, Alemanya, Estònia, Grècia, Espanya, França, Hongria, Lituània, Luxemburg, Letònia, Malta, Polònia, Romania, Suècia i Eslovènia.

Així mateix, la CE va enviar cartes d'emplaçament a 19 països, entre ells Espanya, per no haver comunicat les mesures preses sobre la transposició de la revisada directiva sobre condicions de recepció de sol·licitants d'asil, que fixa uns estàndards mínims per a la protecció internacional en els Estats membres.

Estableix l'obligació jurídica dels països a garantir l'accés a habitatge, aliments, sanitat, atenció mèdica i psicològica i ocupació, alhora que restringeix la detenció de persones vulnerables, en particular els menors. Els països tenien fins al 20 de juliol per comunicar a la CE els passos presos per aplicar la directiva plenament.

En aquest cas els Estats membres afectats pel procés d'infracció són Àustria, Bèlgica, Bulgària, Xipre, la República Txeca, Alemanya, Estònia, Grècia, Espanya, França, Hongria, Lituània, Luxemburg, Letònia, Malta, Polònia, Romania, Suècia i Eslovènia.

L'Executiu comunitari també ha enviat una segona carta d'emplaçament suplementària a Grècia per violar certes provisions de la directiva sobre les condicions de recepció dels sol·licitants d'asil.