L'Audiència de Barcelona ha confirmat la imputació de l'exdiputat de Ciutadans (C's) Jordi Cañas per un delicte contra la Hisenda pública, cosa que el situa a les portes de ser jutjat per la suposada relació amb un frau fiscal de 429.203 euros en un entramat societari dirigit pel seu excunyat.

En un acte, a què ha tingut accés Efe, la secció vuitena de l'Audiència de Barcelona rebutja arxivar la causa, com havia sol·licitat l'exdiputat, i confirma l'acte en el qual el titular del jutjat d'instrucció 19 de Barcelona donava per tancada la investigació i l'acusava, al costat de 10 persones més, de col·laborar amb l'entramat empresarial fraudulent.

El jutjat va començar a investigar el cas arran d'una querella de la Fiscalia, que en una primera fase va demanar sense èxit l'arxiu de les diligències per a Cañas, i va enviar el cas al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per la condició d'aforat de l'exdiputat, que l'abril de l'any passat va dimitir arran de la seva imputació.

El cas va tornar llavors al jutjat d'instrucció, que, en la decisió que ara ha ratificat l'Audiència, conclou que hi ha indicis de què Cañas va intervenir en una trama dissenyada per una estructura d'empreses -Grup Corbelia- per eludir el pagament d'impostos mitjançant factures falses a les societats vinculades. Concretament, la implicació de l'exdiputat de Ciutadans en l'entramat deriva d'una factura de 100.050 euros que l'empresa del seu excunyat Inma & Marc Habitatges S.L. va emetre el febrer del 2005 a la societat administrada per Cañas, amb el concepte de "serveis de col·laboració en la prestació de serveis generals", que l'Audiència considera inexistents.

El tribunal sosté que, amb la finalitat de defraudar l'impost de societats de 2005, diverses empreses vinculades al Grup Corbelia van mantenir relacions comercials entre elles per elevats imports, corresponents a prestacions de serveis o lliuraments de béns la realitat dels quals no s'ha acreditat, de manera que "les factures que donen suport a aquestes operacions serien presumptament falses".

L'empresa Inma & Marc Habitatges era receptora d'aquestes factures falses amb les quals presumptament s'hauria reduït "de forma indeguda" la base imposable de l'impost de societats, declarant despeses inexistents, afegeix l'acte de l'Audiència de Barcelona.

De la seva banda, l'exdiputat era administrador i partícip de dues societats -Inversiones Manáis i Sy Serveis Immobiliaris- que, segons l'Audiència, integraven el grup d'empreses investigat i, per tant, la "trama defraudatòria", ja que una d'elles va girar a Inma & Marc la factura que l'Agència Tributària considera falsa.

Per a l'Audiència de Barcelona, aquest indici, unit a l'"estreta relació laboral i personal" de Cañas amb la germana de José Luis A. -administrador d'Inma & Marc Habitatges- són indicis suficients per imputar a l'exdiputat un delicte contra la Hisenda pública. El tribunal reconeix que, segons es desprèn de la documentació trobada en els ordinadors intervinguts a Inma & Marc Habitatges, només existeix una factura fictícia girada per aquesta empresa a la societat de Cañas que, per tant, no ajudava a defraudar a Hisenda, sinó que, per contra, incrementava la seva base imposable.

No obstant això, argumenta l'Audiència, "el sistema defraudatori era complex, i el seu èxit exigia l'existència de paper encreuat entre les empreses del grup, de manera que recíprocament es giraven factures donant l'aparença de legalitat (...)".

En el marc de la seva activitat immobiliària, abans de ser diputat, Cañas havia actuat a Manresa. En concret, a través de l'empresa SY Servei Immobiliari 2002 SL va ser el promotor de l'edifici de la plaça Bages que havia d'anar a terra, encara que finalment un acord ho evitar.