El papa Francesc es va presentar ahir als Estats Units com un "fill de família d'immigrants", i va instar, en un país construït "en gran mesura per famílies així", a admetre que "el sistema" de vida vigent genera milions d'exclosos.

Bergoglio, que mai abans havia estat en aquest país, va recordar al president dels EUA, Barack Obama, en la rebuda oficial, que ell mateix es considera un "germà" dels Estats Units, i que la civilització actual travessa un "moment crític". Després d'arribar-hi dimecres des de Cuba, el Papa va aprofitar la primera ocasió que va tenir de parlar al poble nord-americà i al seu president per insistir a solucionar el problema "urgent" del canvi climàtic mitjançant l'aplicació de reformes que contribueixin a un "desenvolupament sostenible i integral".

Va emprar com a referència un dels "pares" moderns d'aquest país, el premi Nobel de la pau Martin Luther King, quan va dir: "podem dir que deixem degut un pagaré i ara ha arribat el moment de saldar-lo".

"Sabem que les coses poden canviar", va dir el pontífex en una autocitació extreta de la seva encíclica Laudato Si, el document papal en què Bergoglio critica durament el dany causat al planeta per un sistema econòmic que sobreexplota els recursos, en beneficia uns pocs i n'exclou milions.

Una encíclica rebuda amb una barreja d'admiració des de l'administració Obama i, en general, el Partit Demòcrata dels EUA, i sens dubte escepticisme en mitjans polítics conservadors i part de la indústria nord-americana, pels seus inequívocs retrets al sistema econòmic vigent.

El papa Francesc va explicar, a més, a Obama que els catòlics nord-americans "estan compromesos a construir una societat veritablement tolerant i inclusiva, en la salvaguarda dels drets de les persones i les comunitats, i en el rebuig a qualsevol forma de discriminació injusta". I va indicar que estan preocupats perquè, en els seus "esforços per construir una societat justa", quedin respectades les seves "inquietuds més profundes i el seu dret a la llibertat religiosa".

"Aquesta llibertat és un dels actius més valuosos dels Estats Units", va dir el Papa, que va dir coincidir amb els bisbes nord-americans en la necessitat de romandre "vigilants, justament com a bons ciutadans, per mantenir i defensar aquesta llibertat del que pogués amenaçar o comprometre".

També va recordar que en el seu viatge pels Estats Units es desplaçarà el proper cap de setmana a Filadèlfia per participar en la VIII Trobada Mundial de les Famílies, per "celebrar i donar suport a les institucions del matrimoni i la família en aquest moment crucial de la història de la nostra civilització".

Per la seva banda, Obama va agrair al papa Francesc el seu "inestimable suport" al "nou començament" entre el seu país i Cuba, que, segons va dir, ofereix la "promesa" d'una millor relació bilateral, més cooperació en tot el continent i "una vida millor per al poble cubà".

Obama va pronunciar un discurs durant la cerimònia oficial de benvinguda al pontífex a la Casa Blanca, a la qual van assistir unes 15.000 persones. "Sant Pare, estem agraïts pel seu inestimable suport al nostre nou començament amb el poble cubà, que ofereix la promesa de millors relacions entre els nostres països, més cooperació en tot el continent i una vida millor per al poble cubà", va subratllar Obama.

Tant el govern dels Estats Units com el de Cuba han reconegut el paper crucial que va exercir el Papa en les converses secretes que van derivar en l'històric acord anunciat el desembre per a la normalització de les relacions bilaterals i el restabliment dels llaços diplomàtics. Al final de la cerimònia oficial de benvinguda, el president Obama i el papa Francesc es van reunir al despatx oval de la Casa Blanca.