Almenys 717 persones van morir ahir i 863 van resultar ferides en una estampida als afores de la ciutat saudita de la Meca, provocada per l'aglomeració i l'entrada massiva de pelegrins que participaven en el ritu musulmà del pelegrinatge, segons va informar la Defensa Civil saudita. És la pitjor tragèdia des del 1990.

En un comunicat, les fonts van explicar que la causa de la tragèdia ha estat l'augment en el flux de pelegrins i l'entrada sobtada d'un gran nombre d'aquests cap a la zona on es disposaven a dur a terme un ritual.

Els fidels es dirigien des dels seus campaments al lloc en el qual havien de complir ahir amb el ritu de la lapidació de les tres columnes que simbolitzen les temptacions del diable, durant el tercer dia del pelegrinatge.

El titular de Sanitat saudita, Jaled al-Falah, va explicar que el seu departament va traslladar alguns dels ferits a les ciutats de Yeda i Taif per proporcionar-los "tots els serveis mèdics i assegurar-se que els ferits estiguin a prop dels seus familiars".

El ministre va subratllar que "l'aglomeració i l'incompliment de les instruccions (per part dels pelegrins) van ser les causes de l'incident". A més, molts fidels "caminen en direcció contrària" i duen a terme els rituals "fora dels horaris establerts", va afegir.

D'altra banda, Al-Falah va assegurar que l'Aràbia Saudita està tractant amb "total transparència les informacions que ofereix als seus ciutadans i a tots els països del món", i que anunciarà posteriorment la xifra definitiva de víctimes.

Les autoritats van indicar que la zona on va tenir lloc l'incident va ser reoberta al trànsit i que els pelegrins ja podien tornar a circular-hi per continuar els rituals del pelegrinatge.

Un total de tres milions de persones participen aquests dies en l'important ritu religiós, que és un dels cinc pilars de l'islam al costat de la xahada (professió de fe), l'almoina, la pregària i el dejuni, en el mes de Ramadà.

La tragèdia d'ahir és la més greu que ha tingut lloc en el pelegrinatge cap a la ciutat santa de l'islam des del 1990, quan van morir 1.426 persones per asfíxia i aixafades a l'interior del túnel que uneix la Meca amb la Mina.

L'Iran acusa l'Aràbia Saudita

El líder suprem de l'Iran, l'aiatol·là Ali Khamenei, va responsabilitzar l'Aràbia Saudita de la tragèdia. "El govern saudita està obligat a assumir la seva gran responsabilitat en aquest amarg incident, i complir les seves obligacions d'acord amb l'imperi de la Justícia i l'Equitat", va dir Khamenei en un missatge difós al seu web.

Khamenei, clergue xiïta, va apuntar que "la mala gestió i inapropiades mesures" preses per les autoritats saudites "van ser factors que van provocar aquesta tragèdia, i no han de passar per alt".

La màxima figura religiosa i política iraniana va demanar als representants i autoritats del país que posin tota la seva capacitat i esforç a curar els ferits i reconèixer els morts de nacionalitat iraniana, així com per ajudar al màxim els musulmans d'altres països.

D'altra banda, el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, va expressar ahir el seu condol a les famílies dels més de 700 morts a la ciutat saudita de la Meca, i va confiar que es porti a terme una investigació per evitar que es repeteixin tragèdies d'aquest tipus.

"El secretari general trasllada les seves sinceres condolences a les famílies de les víctimes i expressa el seu condol a tots els governs afectats", va dir el seu portaveu, Stéphane Dujarric, en la seva conferència de premsa diària.

A més a més, nombrosos líders internacionals també van mostrar les seves condolences per la tragèdia que va tenir lloc ahir a la Meca.