El Jutjat d'Instrucció 31 de Madrid ha ordenat embargar béns per un import de 18 milions d'euros a Rodrigo Rato, inclosa la seva pensió del Fons Monetari Internacional (FMI), que percep en qualitat d'exdirector gerent de la institució.

Segons fonts del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM), l'embargament dels béns es produeix després que l'exdirector gerent de l'FMI, exvicepresident del govern, exministre d'Economia i expresident de Bankia no hagi fet efectiva la fiança que ha d'abonar per estar imputat per un delicte de corrupció entre particulars, delicte fiscal i blanqueig de capitals.

El maig, el mateix jutjat, que és l'òrgan que investiga Rato per cinc delictes fiscals, blanqueig i aixecament de béns, li va imposar una fiança de 18 milions d'euros si volia que li desbloquegessin els seus comptes i dipòsits. Llavors, els comptes corrents, dipòsits, fons d'inversió i plans de pensions, a més d'altres productes financers de Rato, van ser bloquejats com a mesura cautelar.

A més de l'embargament a Rato, el jutge Antonio Serrano-Arnal va prendre declaració ahir en qualitat d'imputat a l'advocat Domingo Plaza pels presumptes delictes de corrupció entre particulars, delicte fiscal i blanqueig de capitals en la causa que se segueix en aquest òrgan judicial pel cas Rato.

Després de la seva declaració no s'ha imposat cap mesura cautelar a Plaza, tercer imputat en aquest procediment després de Rato i de l'empresari Alberto Portuondo, administrador de l'empresa pantalla gràcies a la qual Rato va cobrar presumptament comissions de dues empreses a canvi dels contractes de publicitat de Bankia.

Portuondo va haver d'ingressar a la presó davant del risc que es pogués escapolir o destruir proves.