El papa Francesc va advocar al Congrés dels Estats Units per l'"abolició mundial de la pena de mort", perquè "una pena justa i necessària mai ha d'excloure la dimensió de l'esperança i l'objectiu de la rehabilitació". "Estic convençut que aquest és el millor camí, perquè cada vida és sagrada, cada persona humana està dotada d'una dignitat inalienable i la societat només pot beneficiar-se amb la rehabilitació dels que han comès algun delicte", va afegir.

El pontífex, el primer que intervé davant el Congrés nord-americà, va recordar en el context de la seva petició per eliminar la pena capital al món que "el paràmetre que usem per als altres serà el paràmetre que el temps farà servir amb nosaltres". "La regla d'or ens recorda la responsabilitat que tenim de custodiar i defensar la vida humana a totes les etapes del seu desenvolupament", va afirmar Jorge Mario Bergoglio en relació amb la pena de mort, que segueix vigent als Estats Units.

Paral·lelament, el papa Francesc va demanar "no donar mai l'esquena als veïns", en al·lusió als milions d'immigrants, els drets dels quals "no sempre han estat respectats". "Els parlo com a fill d'immigrants", va recordar el pontífex, que va al·ludir als estrangers que en temps passats, "bastant convulsos i sagnants", van arribar al que ara són els EUA, però va afirmar que "és difícil judicar el passat amb els criteris actuals".

"Quan l'estranger ens interpel·la, no podem cometre els pecats i els errors del passat. Hem de triar la possibilitat de viure al món més noble i just possible", va assenyalar. I això s'ha de fer, segons el Papa, "mentre formem les noves generacions, amb una educació que no pot donar mai l'esquena als veïns, a tot el que ens envolta".

"Construir una nació ens porta a pensar sempre en relació amb els altres, sortint de la lògica d'enemic per passar a la lògica de la recíproca subsidiarietat, donant el millor de nosaltres. Confio que ho farem", va dir Francesc en la seva defensa de l'acollida als immigrants.

"Nosaltres, pertanyents a aquest continent, no ens espantem dels estrangers, perquè molts de nosaltres fa temps vam ser estran-gers", va recordar Jorge Mario Bergoglio en al·ludir al passat comú que comparteix amb molts dels congressistes davant els quals va pronunciar el seu discurs.

A més, va recordar que "el nostre món afronta una crisi de refugiats sense precedents des dels temps de la Segona Guerra Mundial, que representa grans desafiaments i decisions difícils de prendre". "I s'hi suma, en aquest continent -va dir-, les milers de persones que es veuen obligades a viatjar cap al nord a la recerca d'una vida millor".

Carta d'una nena al Papa

Una nena indígena d'origen mexicà, Sophie Cruz, va aconseguir entregar al papa Francesc una carta en defensa dels immigrants en el recorregut del pontífex en el papamòbil pels carrers de Washington. La nena, de cinc anys, va aconse?guir saltar les tanques de seguretat amb ajuda del seu pare, Raúl, i va ser portada en braços fins al Papa per un agent de seguretat.

Sophie va lliurar al papa una samarreta i una carta en què diverses organitzacions de defensa dels drets dels immigrants demanen al sant pare que intercedeixi per ells. El seu pare, Raúl Cruz, va explicar que va viatjar des de Los Angeles, a l'extrem sud-oest dels Estats Units, a Washington, a l'est, només per poder ser testimoni de la visita del pontífex i buscar la seva ajuda.

"Estem oprimits per la violència, pel racisme, per la mala gestió del Govern. Demanem al Papa que intercedeixi, no només pels immigrants mexicans, sinó també per la resta de llatinoamericans, pels europeus, per tots", va dir Cruz. Poc abans de saludar la nena, el Papa s'havia presentat a la Casa Blanca com un "fill de família d'immigrants" i havia instat a admetre que "el sistema" de vida vigent genera milions d'exclosos.