El 9 % de jutges penals afirma que ha rebut pressions en casos de corrupció

26.09.2015 | 07:53

El 9% dels jutges i magistrats de l'ordre jurisdiccional penal afirma haver patit pressions externes en la tramitació o en l'enjudiciament de procediments per delictes de corrupció, segons la VI Enquesta a la carrera judicial.
L'enquesta ha estat elaborada a petició del Consell General del Poder Judicial per SIGMADOS mitjançant un qüestionari enviat als 5.390 jutges i magistrats en actiu al qual van contestar 1.285 d'ells, el que suposa el 23,8%de la carrera judicial, informa el CGPJ.
En l'apartat del sondeig dirigit als membres de l'ordre jurisdiccional penal, dels que diuen haver patit pressions en casos de corrupció el 51% situa el seu origen en els mitjans de comunicació; el 43% en els polítics i el 26% en particulars. El 67% assegura que va reaccionar fent cas omís d'aquestes pressions, mentre que el 7% es va dirigir al CGPJ, el 14% no va contestar a aquesta qüestió i el 12% va optar per altres solucions que l'enquesta no especifica.
En aquest apartat de l'enquesta es pregunta sobre tretze possibles reformes processals, moltes dirigides a millorar la lluita contra la corrupció i la majoria està a favor de les mateixes però s'oposa a atribuir la instrucció de les causes al Ministeri Fiscal.
En concret, la gran majoria, el 86%, està a favor de la creació d'unitats pericials dependents dels jutjats amb competències en matèria de delinqüència econòmica o relacionada amb la corrupció.
El 79% advoca per la revisió dels privilegis com declarar per escrit o al seu despatx que la Llei d'enjudiciament criminal concedeix a determinats càrrecs i representants públics i el 66% per sostreure de l'àmbit del jurat popular la totalitat dels delictes de corrupció política.
El 60% es mostra favorable a la creació d'òrgans amb competència provincial per a la investigació de la corrupció política i econòmica així com a prohibir als partits l'exercici de l'acció popular en aquests procediments.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema