El papa Francesc va reivindicar ahir acabar amb els privilegis d'alguns països en la presa de decisions a les Nacions Unides i en organismes financers que dicten mesures que suposen un "abús o usura" als països en vies de desenvolupament.

Francesc va pronunciar un discurs a les Nacions Unides, en la que ha estat la primera vegada que un papa s'ha dirigit a un grup tan ampli de governants mundials en la seva Assemblea General, en el qual va denunciar a més l'abús i destrucció del medi ambient, contra el que va demanar "passos concrets i mesures immediates".

Davant el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, Francesc va dir clarament que cal acabar amb els privilegis dels cinc membres permanents del seu Consell de Seguretat (Xina, Estats Units, França, Regne Unit i Rússia).

Ha de ser el final també per als privilegis "en els organismes financers internacionals i els grups o mecanismes especialment creats per afrontar les crisis econòmiques", va opinar el papa. Aquests organismes, va dir Francesc, "han de vetllar pel desenvolupament sostenible dels països i la no submissió asfixiant d'aquests a sistemes crediticis que, lluny de promoure el progrés, sotmeten a les poblacions a mecanismes de major pobresa, exclusió i dependència".

L'objectiu últim, va dir, ha de ser "concedir a tots els països, sense excepció, una participació i una incidència real i equitativa en les decisions".

També va atacar el que va denominar "falsos drets", que s'oposen a "grans sectors indefensos, víctimes d'un mal exercici de poder", i va recalcar que cal "afirmar amb força" els drets de dones i homes exclosos, "consolidant la protecció de l'ambient".

Com s'esperava, Francesc va instar que en la pròxima Conferència de París sobre Canvi Climàtic s'arribi a acords "fonamentals i eficaços" i va parlar del concepte del "dret del medi ambient" perquè, va assegurar, "qualsevol dany a al medi ambient (...) és un dany a la humanitat". El papa va dir que els cristians i les altres religions monoteistes creuen que l'univers resulta d'una decisió del Creador i que l'home pot servir respectuosament de la creació, però va afirmar: "no es pot abusar d'ella i molt menys està autoritzat a destruir-la".

El pontífex va elogiar l'existència de l'ONU com "història d'importants èxits comuns", però va criticar les conseqüències de l'"incompliment" de les normes internacionals que d'ella emanen.

"Quan es confon la norma amb un simple instrument per a utilitzar quan resulta favorable i per eludir quan no ho és, s'obre una veritable caixa de Pandora de forces incontrolables, que danyen greument les poblacions inermes, l'ambient cultural i fins i tot l'ambient biològic", va precisar Francesc.

Va recordar, així mateix, que la pau està en el preàmbul i primer article de la Carta de les Nacions Unides i que per això resulta més contradictori permetre la proliferació de les armes de destrucció massiva, sobretot les nuclears.

Per això va advocat per la "total prohibició" d'aquestes armes, perquè impliquen una ètica i un dret que són un "frau a tota la construcció de les Nacions Unides", que es convertirien així en "nacions unides per la por i la desconfiança".

Com a líder espiritual dels catòlics, va reivindicar el "dret a l'educació" i, particularment, el "dret primari de les famílies a educar, i el dret de les Esglésies i d'agrupacions socials a sostenir i col·laborar amb les famílies en la formació de les seves filles i fills". El papa va demanar als governants mundials que facin tot el possible perquè tothom pugui tenir una "mínima base material i espiritual" per exercir la seva dignitat i formar i mantenir una família.

"Sostre, treball i terra" és el mínim absolut en el material, i "llibertat de l'esperit, que comprèn la llibertat religiosa, el dret a l'educació i els altres drets cívics".