El president cubà, Raúl Castro, es va estrenar ahir a les Nacions Unides reclamant la fi de l'embargament nord-americà sobre l'illa, que va considerar "el principal obstacle per al desenvolupament econòmic" del seu país. En el seu primer discurs a l'ONU, Castro va dir que el restabliment de relacions diplomàtiques entre Cuba i els Estats Units i els canvis decretats pel president Barack Obama "constitueixen un important avanç". "No obstant això, persisteix el bloqueig econòmic, comercial i financer contra Cuba per més de mig segle", va criticar en la seva intervenció a la cimera sobre desenvolupament que se celebra a les Nacions Unides. Segons el president, el bloqueig "causa danys i privacions al poble cubà", afecta altres nacions i perjudica també a les empreses i ciutadans nord-americans.

Com cada any des de fa més de dues dècades, Cuba està impulsant a l'Assemblea General de l'ONU una resolució crítica amb l'embargament, un text que habitualment obté un suport majoritari però que, per primera vegada, podria adoptar-se sense el vot en contra dels EUA. Washington va informar aquesta setmana que encara no ha pres una decisió sobre com votarà el document, en el qual es demana la fi de l'embargament, un pas que Obama porta mesos reclamant sense èxit al Congrés del seu país. Segons Cuba, des de la seva implementació el 1962, el bloqueig nord-americà li ha costat a l'illa 833.755.000 de dòlars.

Castro, que va ser rebut amb abundants aplaudiments pels participants en la cimera, va denunciar els "nivells inacceptables de pobresa" que pateixen moltes parts del món, l'augment de la bretxa entre Nord i Sud i l'increment de la "polarització de la riquesa". Segons va dir, "la inestabilitat en nombroses regions té la seva arrel en la situació de subdesenvolupament en què viuen dos terços de la població mundial".

En aquest sentit, va considerar que els avenços aconseguits en els quinze últims anys amb els Objectius del Mil·lenni han estat "insuficients" i han estat "desigualment distribuïts". "Enmig de l'actual crisi econòmica i financera, els acabalats i les companyies transnacionals es fan cada vegada més rics, i augmenten dramàticament els pobres, els aturats i les persones sense casa a causa de cruels polítiques anomenades d'austeritat", va denunciar Castro.