El lehendakari Iñigo Urkullu va advertir ahir el govern central que a més de Catalunya "també tenen un problema a Euskadi" perquè "està fent passos cap enrere", "intenta tornar a centralitzar" i "no compleix allò acordat", en referència a les competències de l'Estatut de Gernika encara sense transferir. "Espanya ho ha presen?tat com un problema, però no s'adonen que el problema és d'ells. Tenen un problema a Catalunya i el tenen també a Euskadi. Espanya està fent passos cap enrere i no compleix allò acordat. Aquest és el problema", va dir el lehendakari.

El PNB va celebrar ahir l'Alderdi Eguna (Dia del Partit) a Foronda (Àlaba), en el qual van estar presents les eleccions catalanes tant en els discursos com amb una senyera col·locada en un lloc destacat de l'escenari. Urkullu va desitjar "sort" als catalans i també va demanar "que es respecti la democràcia".

Urkullu va defensar la "construcció nacional" d'Euskadi a la Unió Europea i va advocar per aconseguir-ho per una "consulta legal i pactada" basada en el "reconeixement mutu" i en la "bilateralitat" entre Euskadi i l'Estat perquè, segons va explicar, creu en "la unió des de la voluntat democràtica i la lliure adhesió". Tot i això, Urkullu va reconèixer que no serà una tasca "fàcil", però va considerar que "mai hi ha hagut una oportunitat com aquesta" per "emmarcar l'autogovern basc a Europa". Per a això, és necessari, va dir, un nou estatus polític que "respecti les decisions democràtiques del poble basc". "No oblidarem les nostres aspiracions com a poble", va emfatitzar el lehendakari, i va afegir que "confio en el futur d'Euskadi si es dissenya, es decideix i es construeix a Euskadi. Només així està garantit el futur d'Euskadi".

El president del PNB, Andoni Ortuzar, va apostar per "fer nous passos en la via basca cap a la llibertat" i va anunciar que el PNB no pararà fins a "aconseguir el que Euskadi es mereix: el seu reconei?xement com a nació i els seus drets polítics com a poble, comen??çant per poder decidir el seu futur i una relació de bilateralitat amb l'Estat que el situï d'igual a igual". Ortuzar va afirmar que el País Basc seguirà "el seu propi camí" i que "no accelerarà quan altres ho facin, com no s'ha parat quan altres ho estaven" perquè "té el seu propi full de ruta". En aquest sentit va dir que Catalunya i Euskadi han de poder triar cadascun el seu camí encara que tots dos acabin al mateix lloc: "ser lliures a la Unió Europea"."Som bascos i només bascos. Que es quedin la seva nacionalitat", va dir Ortuzar en referència a la polèmica sobre si els catalans mantindrien la nacionalitat espanyola en cas d'independitzar-se d'Espanya.