El judici per l'assassinat d'Asunta, la nena de dotze anys el cos de la qual va aparèixer en una pista forestal de Teo (la Corunya) el 22 de setembre del 2013, començarà avui entre una gran expectació mediàtica, en tractar-se d'un succés que va commocionar tot el país.

La primera jornada del judici, avui, es dedicarà a seleccionar el jurat popular, nou persones d'un total de 26, a més de dos suplents.

Aquest procés es farà avui després que el juny, a l'inici d'aquesta vista, es va proposar perquè no va ser possible completar la preselecció de jurats, ja que les acusacions van recusar els que incomplien algun dels requisits, com tenir predeterminat el veredicte de culpabilitat.

Aquest retard va motivar l'ampliació de la presó provisional per als acusats, ja que encara que el 24 i 25 de setembre es van complir els màxims de dos anys de presó provisional per a Rosario Porto i Alfonso Basterra, el president del tribunal del jurat, Jorge Cid, va decidir prorrogar-la dos anys més, com demanaven la fiscalia i l'acusació popular, en considerar que la proximitat del judici feia créixer el risc de fuga.

Els acusats, que poden assistir a la selecció del jurat, ja han avançat, a través dels seus advocats, que no ho faran.

Així, Rosario Porto i Alfonso Basterra acudiran per primera vegada a l'Audiència Provincial el 30 de setembre, quan comença la seva declaració, que s'estendrà els dies 1 i 2 d'octubre.

El dia 30 està destinat a solucionar les qüestions prèvies, de manera que tot sembla indicar que no serà fins dijous quan un dels pares declari, cosa que decidirà el president del tribunal, el magistrat Jorge Cid.

Després de les declaracions dels imputats, estan citats un total de 84 testimonis i 60 pèrits, encara que fonts del Tribunal Superior de Justícia de Galícia ja han informat que les parts han rebutjat aproximadament deu persones.