El president dels Estats Units, Barack Obama, va oferir ahir a Rússia i l'Iran treballar junts per la pau a Síria però va deixar clar que, en la seva opinió, el president del país, Baixar al-Assad, se n'ha d'anar, en un discurs a l'ONU en què es va mostrar segur que l'embargament a Cuba s'aixecarà i va defensar la diplomàcia.

"Em presento davant vostre avui creient fermament que nosaltres, les nacions del món, no podem tornar a les velles maneres de conflicte i coacció", va dir Obama en la seva intervenció a l'assemblea general anual de l'ONU.

Segons Obama, "la diplomàcia és dura, els seus resultats de vegades no són satisfactoris, és molt poc popular políticament". "Però crec que els governants de les grans nacions, en particular, tenim una obligació d'acceptar aquests riscos, precisament perquè som prou forts per protegir els nostres interessos quan la diplomàcia falla", va afegir.

Amb aquesta línia d'argumentació, Obama va sostenir que "Estats Units està preparat per treballar amb tots els països, inclosos Rússia i Iran, per resoldre el conflicte" de Síria. No obstant això, "després de tant vessament de sang no podem tornar a l'statu quo a Síria", va dir, i va afirmar que, al principi del conflicte a Síria, fa més de quatre anys, el règim del president Al-Assad va reaccionar a les "protestes pacífiques" amb "repressió" i "assassinant" els manifestants. Obama reclama des de l'inici del conflicte la renúncia d'Al-Assad i ahir va insistir que a Síria és necessària "una transició" amb "un nou governant i un govern inclusiu".

El president rus, Vladímir Putin, va parlar poc després d'Obama a l'ONU i va demanar el suport de la comunitat internacional per al "govern legítim" de Síria, mentre que el president de l'Iran, Hassan Rohani, va dir el cap de setmana a la cadena CNN que "tothom ha acceptat" la continuïtat en el poder d'Assad per lluitar contra els gihadistes de l'Estat Islàmic (EI).

D'altra banda, pel que fa a Cuba, Obama es va mostrar convençut en el seu discurs que el canvi arribarà a aquest país, en defensar la política d'acostament empresa el desembre passat i que va portar al restabliment de relacions diplomàtiques i la reobertura d'ambaixades a Washington i l'Havana el juliol. "Estic segur que el Congrés (dels EUA) aixecarà inevitablement un embargament que ja no hauria d'estar aquí", va emfatitzar.

"El canvi no arribarà de la nit al dia a Cuba, però estic segur que l'obertura, i no la coacció, impulsarà les reformes i millorarà la vida del poble cubà", va afegir.

Obama es reunirà avui a Nova York amb el president de Cuba, Raúl Castro, i va admetre que encara té "diferències amb el Govern cubà" i que els EUA "seguirà defensant els drets humans".

L'acostament a Cuba va ser un dels exemples triats per Obama en la seva intervenció per defensar la seva màxima de prioritzar la diplomàcia enfront del conflicte i l'altre va ser l'acord nuclear amb l'Iran, sobre el qual va dir que, si es "s'aplica completament", permetrà evitar "una potencial guerra" i el món "serà més segur".

El governant va aprofitar per instar l'Iran, va dir, a deixar d'impulsar els seus interessos a l'Orient Mitjà mitjançant el suport a actors "violents" que alimenten el "conflicte sectari" a la regió, i a triar un "camí diferent" que pugui posar fi al seu aïllament internacional.

En el 70 aniversari de la creació de Nacions Unides, "estem cridats a demostrar un tipus diferent de lideratge", va demanar Obama als governants que assisteixen a l'assemblea general anual de l'ONU.