Regió 7

Els independentistes obtenen el 63% del vot exterior però no guanyen cap escó

01.10.2015 | 00:00

Junts pel Sí i la CUP van obtenir el 63,73% dels vots emesos pels catalans a l'estranger, però el volum de sufragis no té conseqüències en el repartiment d'escons. Amb el 100% dels vots emesos a Catalunya escrutats, les dues llistes independentistes sumaven el 47,74% dels sufragis: 39,54% i 62 escons per a Junts pel Sí, i 8,2% i 10 diputats per a la CUP
La consellera de Governació, Meritxell Borràs,va fer públic el resultat oficial definitiu després del recompte dels vots dels catalans a l'estranger. Dels 196.062 catalans censats a l'estranger, 21.771 van sol·licitar la documentació per poder exercir el dret a vot però només 14.781 van votar. Del total de vots emesos, 7.894 van ser per a Junts pel Sí i 1.526 se'ls va emportar la CUP, que es converteix així en la segona força amb més vots a l'exterior. Borràs va acusar l'"arcaic" Estat espanyol de frustrar amb "molts impediments" el vot de 6.852 catalans a l'estranger que havien sol·licitat la documentació però que finalment no van poder exercir el seu dret a votar.
Segons la consellera, "l'Estat ha fallat en la seva responsabilitat" de garantir que puguin votar tots els ciutadans i que el sistema "funcioni"."És un Estat arcaic que no ha protegit els drets fonamentals" d'aquests ciutadans, va denunciar. Borràs va protestar pel fet que la Junta Electoral Central es negués tres vegades a ampliar els terminis per votar per correu des de l'exterior malgrat les denúncies de retard en l'enviament de la documentació requerida als electors. En canvi, la Junta Electoral "sorprenentment va allargar el termini per als militars" destinats a l'exterior, va recordar.
La consellera va posar l'exemple "potiner" del que va succeir a Itàlia, on els sobres que es van facilitar als electors perquè votessin "tenien una direcció equivocada", amb destí a Florència, i no a Roma, de forma que "no van arribar on havien d'arribar".
"L'Estat no es pot mantenir impassible davant d'aquesta vulneració d'un dret bàsic dels ciutadans", va afirmar Borràs, que ha demanat a Europa que "en prengui nota". Borràs va recordar que el Govern recorrerà al Suprem per aclarir què va passar i estudiarà "totes les vies de defensa davant les instàncies internacionals". A més, demanarà al Parlament que emprengui les iniciatives legislatives necessàries per "garantir la inclusió del vot electrònic".

L'11% del cens
21.771 catalans registrats a l'estranger han votat en les eleccions del 27-S i només han arribat a l'11% del cens (195.533) residents absents. Al continent americà és on resideixen més catalans inscrits en aquest cens (101.663, 23.780 d'ells a Argentina), seguida d'Europa (86.260, 25.814 dels quals viuen a França), Àsia (4.175), Oceania (2.042) i Àfrica (1.393), als quals caldria afegir els catalans que estaran temporalment fora.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Boira i mínimes entre els 8 i els 13 graus durant aquest divendres

Les màximes es mouran entre els 18 i els 23 graus a les hores centrals del dia

Disminueixen les demandes de divorci al Bages i al Moianès

Disminueixen les demandes de divorci al Bages i al Moianès

El nombre de demandes es manté al Berguedà i augmenta lleugerament a l'Anoia

Les demandes de dissolució matrimonial al Bages i al Moianès disminueixen un 8,5%

Les xifres es mantenen a l´Anoia i augmenten un 15% al Berguedà

Rajoy no és investit en primera votació en votar ´no´ la meitat de diputats

El candidat del PP no ha aconseguit la confiança suficient de la cambra en haver sumat almenys 176...

Enllaços recomanats: Premis cinema