Rússia va començar ahir una intervenció aèria a Síria en defensa del govern del seu aliat Baixar al-Assad amb el bombardeig d'objectius del grup terrorista Estat Islàmic (EI), poc després que el president Vladímir Putin obtingués la preceptiva autorització parlamentària.

"D'acord amb la decisió del comandant suprem de les Forces Armades de la Federació Russa, Vladímir Putin, avions de la Força Aèria russa van començar operacions amb bombardejos precisos contra objectius terrestres identificats del grup terrorista Estat Islàmic a Síria", va informar el ministeri de Defensa de Rússia.

Els objectius d'aquests primers bombardejos van ser "armament pesant, nusos de comunicació, mitjans de transport i arsenals d'armes, municions i materials explosius pertanyents als terroristes de l'EI", segons un comunicat del ministeri.

Avançant-se a les possibles crítiques occidentals, el líder rus va defensar la legitimitat de la intervenció amb l'argument que va ser sol·licitada per Damasc, i va assenyalar que l'operació es prolongarà mentre duri l'"ofensiva" de l'Exèrcit sirià contra els seus enemics. "Nosaltres no ens fiquem en aquest conflicte de cap. Per començar, donarem suport a l'Exèrcit sirià exclusivament en la seva legítima lluita contra els grups terroristes", va dir Putin durant una reunió del Govern.

Tal com havia avançat el seu cap de gabinet, Serguei Ivanov, el president va remarcar que "aquest suport s'efectuarà des de l'aire, sense participació en operacions terrestres".

El president també va dir que Rússia ha informat "tots els seus socis" de les seves accions a Síria, especialment als països de l'Orient Mitjà integrats en el centre de coordinació antiterrorista de Bagdad, creat recentment per Rússia, Síria, l'Iran i l'Iraq. "L'única via encertada per combatre el terrorisme internacional, ja que tant a Síria com als països veïns campen lliurement precisament els grups terroristes internacionals, és actuar de manera preventiva", va assenyalar.

S'ha de "combatre i liquidar els terroristes i guerrillers en els territoris ja capturats i no esperar que vinguin a casa nostra, va insistir. Tant el president com els seus portaveus no van desaprofitar l'ocasió per recordar que altres països ja estan intervenint a Síria -en al·lusió als bombardejos dels EUA, França i Austràlia- sense tenir ni el mandat del Consell de Seguretat de l'ONU ni l'autorització del govern "legítim" de Síria.

No obstant això, Putin va afegir que Rússia "considera possible i oportú unir les forces de tots els països interessats en la lluita contra el terrorisme internacional i fer aquesta feina basant-se en els principis de l'ONU". Poc abans de la confirmació oficial, un responsable del ministeri de Defensa havia informat que avions russos ja havien atacat objectius de l'Estat Islàmic a Síria, però pilotats per militars sirians, i que això havia estat comunicat a militars dels Estats nits a l'Iraq.

"Aquests atacs aeris s'han fet d'acord amb les forces sirianes i amb l'ajuda del centre de coordinació antiterrorista de Bagdad", va assegurar el responsable de l'operació, Yuri Yakubov.