El PP va defensar ahir la seva reforma de la llei del Tribunal Constitucional per "armar jurídicament" les institucions davant del "cop d'Estat a càmera lenta" que pretén fer el President de la Generalitat, Artur Mas. L'oposició en bloc va rebutjar la reforma.

El portaveu del PP a la Comissió Constitucional, Pedro Gómez de la Serna, va recórrer a aquesta definició que va fer l'exdirigent socialista Alfonso Guerra sobre les intencions dels sobiranistes per argumentar la necessitat d'aquesta reforma, que, ha assegurat, no és cert que alteri el TC, ni que el "dinamiti", com apunten els grups de l'oposició. Gómez de la Serna va criticar el PSOE per optar pel "toreig de saló" en aquest debat i va responsabilitzar els socialistes d'haver "incendiat" la qüestió catalana i presentar-se ara com un "bomber piròman".

Així, va remarcar que el 1985 va ser el PSOE el que va suprimir el recurs previ d'inconstitucionalitat per als estatuts, i anys més tard va negociar "a les fosques i en secret amb Mas" la reforma de l'estatut català, que va passar a ser un "estatut d'exclusió", i ho va fer "traint fins i tot el seu partit a Catalunya". Contra els socialistes va arremetre també el diputat popular en assenyalar que han donat suport a Catalunya partits que "recapten diners per a ETA" o que s'adhereixen a l'associació de municipis independentistes.

I pel que fa als sobiranistes, Gómez de la Serna els va acusar d'estar convertint políticament Catalunya en "una anomalia" i "una extravagància", i els va recordar que "ningú" no els respecta per això i no tenen cap reconeixement internacional.

Carles Campuzano, de CDC, va acusar la "dreta espanyola" de continuar instal·lada en la deriva "autoritària" amb una reforma innecessària que ha qualificat de "despropòsit", que "fereix de mort un tribunal ja gastat i tocat".

També Unió, a través de la diputada Montserrat Surroca, va incloure la reforma en la "cadena d'errors" del govern al costat de la imputació de Mas.

Va ser dur en les seves crítiques també el diputat d'ERC Joan Tardà, qui va advertir el PP que, malgrat les "amenaces", a aquesta reforma del TC o la imputació de Mas, la majoria sobiranista a Catalunya aconseguirà els seus objectius "a la catalana, pacíficament i cívica".

Joan Coscubiela, d'ICV, va titllar la reforma d'"immensa barbaritat" i "fal·làcia" amb la qual el govern, "sense consens", pretén "justificar la seva covardia política" i tras- lladant la responsabilitat als tribunals.