Regió 7

El TSJC defensa la seva independència i troba antidemocràtic que se´l deslegitimi

L'alt tribunal català assegura que ha imputat Mas amb "criteris estrictament jurídics"

02.10.2015 | 00:00
Cues per votar al Lluís de Peguera en la consulta del dia 9 de novembre
Cues per votar al Lluís de Peguera en la consulta del dia 9 de novembre

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va defensar ahir que va actuar amb "criteris estrictament jurídics" i independència en imputar el President català, Artur Mas, i va advertir que no és democràtic intentar "deslegitimar" el poder judicial per interessos partidistes.
En un comunicat, la sala civil i penal del TSJC argumenta que la citació de Mas com a imputat obeeix al "calendari" del magistrat instructor i recorda que, un cop admesa a tràmit la querella de la Fiscalia per la consulta alternativa del 9-N, la llei obliga a prendre-li declaració.
La sala, reunida ahir, va sortir així al pas de les crítiques a la decisió del jutge Joan Manel Abril, que, dos dies després de les eleccions catalanes, va citar com a imputat el President en funcions de la Generalitat per al 15 d'octubre, dia de l'afusellament del President Lluís Companys, coincidència que els sobiranistes interpreten com una provocació.
El comunicat remarca que les decisions relacionades amb la instrucció del cas les pren el magistrat instructor, "tenint en compte el calendari previ d'assenyalaments de la sala, així com també els possibles conflictes de dates que afectin les persones citades i els seus advocats i les disponibilitats logístiques de la seva secretaria".
A més, remarca que, un cop admesa a tràmit la querella per la consulta alternativa del 9-N, "la declaració del querellat és obligada", d'acord amb el que estableix la Llei d'Enjudiciament Criminal, assistits per la presumpció d'innocència que la Constitució garanteix i sense que la seva situació processal en la causa canviï.
Per aquest motiu, el comunicat manté que, "sense desconèixer la transcendència política" de la causa, tant el magistrat instructor com la sala del TSJC "han actuat i ho seguiran fent amb criteris estrictament jurídics, amb independència de les diferents situacions polítiques que es puguin anar succeint".
Segons l'opinió del tribunal, "intentar deslegitimar, per conveniències polítiques o partidistes, el poder judicial i els magistrats que l'integren amb el propòsit de condicionar les seves decisions judicials, no és propi de països que es consideren democràticament avançats".
El TSJC anuncia en el seu comunicat que, "en vista dels judicis d'intencions interessats que s'estan fent públicament sobre les seves actuacions judicials", seguirà complint les seves funcions "de forma assossegada i independent, tal com fa".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

El PSOE acorda l´abstenció a Rajoy i posa fi als deu mesos de bloqueig

El PSOE acorda l´abstenció a Rajoy i posa fi als deu mesos de bloqueig

La resolució va ser ratificada per 139 vots a favor, mentre que 96 dirigents es van mantenir...

Puigdemont, disposat a anar la presó per celebrar el referèndum

Puigdemont, disposat a anar la presó per celebrar el referèndum

El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va explicar en una entrevista a la revista...

Rufián: «El PSOE té de socialista, d´esquerres i obrer el que jo tinc de capellà»

Rufián: «El PSOE té de socialista, d´esquerres i obrer el que jo tinc de capellà»

El diputat creu que Rajoy és més fort ara que fa sis mesos pel discurs "hegemònic i reaccionari"...

Enllaços recomanats: Premis cinema