El periodista Alfonso Basterra, acusat de matar la seva filla Asunta en un presumpte pla conjunt amb la seva exdona i mare de la menor, l'advocada Rosario Porto, va defensar ahir la seva innocència i va carregar contra la instrucció del cas.

El pare de la nena va declarar ahir en la vista oral del judici, just l'endemà de la seva exdona, a la qual les parts personades li van fer preguntes sobre el crim durant prop de vuit hores.

A diferència de la imatge mostrada per la seva exparella, Basterra va mostrar una actitud desafiadora, a més de semblar visiblement indignat amb la investigació del cas pel crim de la seva filla, sobre la qual va denunciar "filtracions" i "irregularitats".

El comunicador, durant la seva llarga declaració, va reiterar que ell no va matar la seva única filla i que mai no li va subministrar Orfidal, el fàrmac trobat al cos de la víctima, segons va revelar l'autòpsia. Va insistir sobre aquest punt i va agregar que els episodis en què la nena va presentar somnolència al llarg de l'estiu es devien a rinitis al·lèrgica, que la deixava rendida.

Per a les acusacions, pública i particular, aquest extrem suposa una contradicció a la versió donada per Basterra davant la seva única declaració judicial anterior, la corresponent al 27 de setembre del 2013, quan va acceptar que havia donat un cop pols blanca a la nena Asunta, però sense detallar el fàrmac.

Basterra va explicar ahir que, quan va parlar per primera vegada, feia sis dies que plorava després de saber que la seva filla havia mort de forma violenta; dormia en un calabós en el qual no ho farien "ni les rates", i va assegurar, per això, que potser va poder incórrer en "un error", però "això no vol dir que menteixi ni que oculti res". També es va mostrar molt molest amb l'actitud de les dues acusacions, i, en concret, va reclamar "humanitat" i "una mica d'empatia" al fiscal, Jorge Fernández de Aránguiz, ja que el va considerar incapaç d'entendre alguna cosa "tan summament punyent" com la pèrdua d'una filla, "cosa que no ho desitjo ni al meu pitjor enemic".

En defensa de la seva innocència va rebutjar haver administrat qualsevol ansiolític a la seva filla. "Mai no li vaig donar res que no se li pogués donar", va assegurar.