Regió 7

S&P no veu en risc la unitat de l´estat espanyol després dels comicis

Standar&Poor's augmenta un graó la qualificació creditícia d'Espanya

03.10.2015 | 00:00

L'agència de qualificació de risc Standard & Poor's ha incrementat la nota del deute d'Espanya a un aprovat alt (de BBB a BBB +) amb perspectiva estable, com a reflex del sòlid comportament d'una economia que s'ha anat equilibrant en els últims quatre anys gràcies a les reformes estructurals.
L'agència destaca que Espanya s'ha beneficiat dels efectes de dues reformes laborals, que han permès millorar la competitivitat de les exportacions i del sector serveis, així com d'unes condicions de finançament més favorables, el que creu que facilitarà una recuperació més dinàmica que la dels països del seu entorn.
Segons S&P, l'economia espanyola registrarà un creixement real del 2,7% de mitjana per al període 2015-2017 -que serà del 4% nominal-), el que permetrà seguir reduint el dèficit públic, sempre que es mantingui la recuperació del mercat laboral i no hi hagi risc de deflació.
Aquesta tendència cap a un creixement real i nominal més alt i consistent beneficiaria la dinàmica del deute d'Espanya, que el Tresor espanyol està refinançant a un cost mitjà inferior a l'1%.
Segons l'opinió de l'agència, les previsions de creixement d'Espanya a mitjà i a llarg termini estaran limitades per l'encara elevat deute extern, l'alt atur, l'envelliment de la població i la menor inversió en educació, investigació i desenvolupament en comparació amb els països de la zona euro.
Així mateix, considera que la possibilitat d'un entorn polític fragmentat després de les eleccions generals de desembre pugui conduir a desviacions pressupostàries i a una marxa enrere en l'aplicació de polítiques estructurals, el que faria perillar el dèficit a mitjà termini d'Espanya i els objectius de creixement econòmic.
Tot i això, l'agència espera una continuïtat general en les polítiques econòmiques per part del pròxim govern i considera que els esdeveniments polítics a Catalunya no debilitaran la confiança dels inversors.
"Una de les nostres premisses principals és que les tensions entre les autoritats del govern central i dels governs regionals dismi-nuiran gradualment, i que Catalunya seguirà sent part d'Espanya", diu l'informe.
No obstant això, assenyala que una eventual independència de Catalunya debilitaria la solvència i les finances públiques d'Espanya.
De moment, S&P manté estable la perspectiva per a Espanya perquè creu que la recuperació econòmica i la progressiva consolidació pressupostària compensen els riscos vinculats a un elevat deute extern i a una potencial debilitat de la demanda exterior.
L'agència podria considerar una nova pujada de nota si Espanya aconsegueix un creixement del PIB sostingut i més alt del projectat, però també si el dèficit pressupostari es redueix substancialment més del que s'esperava o si s'abarateix encara més el finançament.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

La Festa dels Súpers omple novament l´Anella Olímpica en el seu 20è aniversari

La Festa dels Súpers omple novament l´Anella Olímpica en el seu 20è aniversari

L'edició d'enguany de l'esdeveniment infantil més gran d'Europa coincideix amb els 25 anys del...

El Comitè Federal del PSOE aprova l´abstenció a la investidura de Rajoy

El Comitè Federal del PSOE aprova l´abstenció a la investidura de Rajoy

S'imposa el criteri de la gestora i de Susana Díaz i el PSC es manté en el 'no'

El PSC fixarà la seva posició sobre la investidura el pròxim dimarts al Consell Nacional

El PSC fixarà la seva posició sobre la investidura el pròxim dimarts al Consell Nacional

La decisió marcarà l'estat de les relacions entre el PSOE i el PSC

L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema