L'agència de qualificació de risc Standard & Poor's ha incrementat la nota del deute d'Espanya a un aprovat alt (de BBB a BBB +) amb perspectiva estable, com a reflex del sòlid comportament d'una economia que s'ha anat equilibrant en els últims quatre anys gràcies a les reformes estructurals.

L'agència destaca que Espanya s'ha beneficiat dels efectes de dues reformes laborals, que han permès millorar la competitivitat de les exportacions i del sector serveis, així com d'unes condicions de finançament més favorables, el que creu que facilitarà una recuperació més dinàmica que la dels països del seu entorn.

Segons S&P, l'economia espanyola registrarà un creixement real del 2,7% de mitjana per al període 2015-2017 -que serà del 4% nominal-), el que permetrà seguir reduint el dèficit públic, sempre que es mantingui la recuperació del mercat laboral i no hi hagi risc de deflació.

Aquesta tendència cap a un creixement real i nominal més alt i consistent beneficiaria la dinàmica del deute d'Espanya, que el Tresor espanyol està refinançant a un cost mitjà inferior a l'1%.

Segons l'opinió de l'agència, les previsions de creixement d'Espanya a mitjà i a llarg termini estaran limitades per l'encara elevat deute extern, l'alt atur, l'envelliment de la població i la menor inversió en educació, investigació i desenvolupament en comparació amb els països de la zona euro.

Així mateix, considera que la possibilitat d'un entorn polític fragmentat després de les eleccions generals de desembre pugui conduir a desviacions pressupostàries i a una marxa enrere en l'aplicació de polítiques estructurals, el que faria perillar el dèficit a mitjà termini d'Espanya i els objectius de creixement econòmic.

Tot i això, l'agència espera una continuïtat general en les polítiques econòmiques per part del pròxim govern i considera que els esdeveniments polítics a Catalunya no debilitaran la confiança dels inversors.

"Una de les nostres premisses principals és que les tensions entre les autoritats del govern central i dels governs regionals dismi-nuiran gradualment, i que Catalunya seguirà sent part d'Espanya", diu l'informe.

No obstant això, assenyala que una eventual independència de Catalunya debilitaria la solvència i les finances públiques d'Espanya.

De moment, S&P manté estable la perspectiva per a Espanya perquè creu que la recuperació econòmica i la progressiva consolidació pressupostària compensen els riscos vinculats a un elevat deute extern i a una potencial debilitat de la demanda exterior.

L'agència podria considerar una nova pujada de nota si Espanya aconsegueix un creixement del PIB sostingut i més alt del projectat, però també si el dèficit pressupostari es redueix substancialment més del que s'esperava o si s'abarateix encara més el finançament.