Les forces aèries dels Estats Units van bombardejar ahir un hospital de Metges Sense Fronteres (MSF) a la ciutat de Kunduz (al nord de l'Afganistan) perquè, segons va justificar el govern afganès.

El balanç de MSF, encara provisional i comunicat a través de la xarxa social Twitter, afirma que dotze dels morts són treballadors de l'ONG i set pacients, tres d'ells nens.

A més, 37 persones es troben ferides de gravetat, la major part de les quals van ser traslladades al centre de Puli Khumri, situat a dues hores de ruta de Kunduz. En l'atemptat van morir també 10 terroristes.

Dinou dels ferits són membres de MSF i cinc d'ells es troben en estat crític, mentre que 16 són pacients que estaven sent tractats a l'hospital.

"Va ser terrible veure la pèrdua de vides de metges de MSF (pel bombardeig), però lamentablement els terroristes van decidir ocultar-se a l'hospital", va afirmar el portaveu del Ministeri de l'Interior afganès, Seddiq Seddiqi, en una roda de premsa a Kabul.

L'hospital, l'únic amb serveis de traumatologia i cirurgia en tota la regió i en què treballaven 80 membres de MSF, atenia a un centenar de pacients en el moment del bombardeig que va deixar "parcialment destruït" el recinte, segons l'ONG.

Les imatges difoses després de l'atac mostraven part de l'auster centre sanitari de planta baixa calcinat per les flames, mentre els supervivents s'amuntegaven a les zones que no havien estat danyades. MSF considera el bombardeig al seu hospital com "una violació de les lleis humanitàries internacionals" i demana que la coalició internacional tingui "total transparència" en la investigació.

L'ONU va manifestar que si un tribunal establís que l'atac ocorregut ahir va ser deliberat constituiria un crim de guerra.

"La gravetat d'aquest incident es reforça pel fet que, si fos considerat com deliberat per una cort de justícia, el bombardeig d'un hospital pot ser un crim de guerra", va dir el responsable de drets humans de l'ONU, Zeid Ra 'ad Al Hussein.

De fet, el secretari de Defensa dels Estats Units, Ash Carter, va assegurar que Washington farà una investigació sobre l'atac aeri . "Una investigació completa sobre el tràgic incident està en marxa en coordinació amb el govern afganès", va informar Carter en un breu comunicat, després que el Govern afganès justifiqués l'atac amb l'argument que a l'hospital s'ocultava un grup de talibans.

El Ministeri francès d'Exteriors també va demanar una investigació perquè s'aclareixin "en el menor termini possible les circumstàncies" del bombardeig.