El president d'ERC, Oriol Junqueras, va fer una crida a centrar l'atenció en el què -la independència-, el com -les estructures-, i el quan -el ritme-, per avançar cap a la independència de Catalunya. "El paper de cadascú de nosaltres comparat amb tot això és clarament irrellevant", va resoldre el dirigent republicà en la intervenció inicial al Consell Nacional d'Esquerra, ahir dissabte. Junqueras va assegurar també que no es volen "distreure" en qualsevol altre debat, "i menys en un de públic que si és públic deixa de ser útil per resoldre-ho", en clara referència a la investidura de la presidència de la Generalitat. Per això, va demanar discreció en plenes negociacions entre JxSí i la CUP.

En la seva intervenció pública al Consell Nacional d'ERC d'ahir, Oriol Junqueras va avalar el mandat democràtic del 27-S perquè el Parlament iniciï la independència: tant per l'alta participació com pels vots i la majoria parlamentària. Si s'hagués pogut fer el referèndum, "la proporció de vots explícits a favor i en contra, els vots favorables superarien amplíssimament el 50%", va vaticinar Junqueras.

Per això considera que "l'oportunitat és tant extraordinària que no l'havíem tingut mai". De fet, creu que "triplicar" els diputats compromesos amb la independència -de 24 a 72, va argumentar- és "un salt que no es tornarà a veure mai més". Per això, en públic i en privat, els republicans centren la seva atenció en com fer la independència: en el què, el com-les estructures-, i el quan-el ritme i els terminis. "Qualsevol altra consideració comparat amb tota això és de caràcter menor", va avançar.

Junqueras va voler remarcar que "el paper de cadascú de nosaltres és clarament irrellevant comparat amb la independència de Catalunya, la possibilitat de disposar de les eines per a l'estat del benestar, que sigui modern, just net i transparent".

Oriol Junqueras, que va defensar que la complexitat dels resultats pot estar carregada "d'oportunitats i de dinamisme polític", es va mostrar convençut també que al llarg dels propers dies s'arribarà als acords que "calguin" per assolir "l'èxit definitiu": la independència en un termini "menor de 18 mesos".

A més, Junqueras va apel·lar també al caràcter sobiranista de formacions com Catalunya Sí que es Pot (CSQP) amb qui manté moltes "aspiracions en comú". "Volem ser capaços de guanyar-nos la seva confiança, ser capaços de sumar en el procés constituent que volem obrir", els va convidar Junqueras.

De fet, per "perfilar" el model d'estat, vol un caràcter "fortament inclusiu" del procés constituent amb les forces que no són netament independentistes ara. Tot plegat, per tenir un estat "on valgui la pena viure" i que faci replantejar a alguns votants del "no" que "potser es van equivocar". "I que mai més tinguin cap dubte que la independència era la millor recepta per resoldre els problemes quotidians". "Anem per feina", ha arengar Junqueras.