Les forces de seguretat d'Espanya i el Marroc va detenir ahir deu persones vinculades a una xarxa de l'Estat Islàmic (EI) a les localitats espanyoles de Toledo, Badalona (Barcelonès), Xeraco (València) i a la marroquina de Casablanca.

El detingut a Badalona és un jove d'uns 20 anys d'origen magribí nascut a Catalunya que vivia amb la seva mare, qui va patir una crisi d'ansietat com a conseqüència de la intervenció policial.

La dona va ser atesa per un equip mèdic que es va traslladar fins a l'habitatge on vivia amb el detingut al carrer Grup Verge de la Salut, en un bloc d'habitatges populars.

La dona va explicar que fa 30 anys que viu a Catalunya, que és mare de quatre fills i que el detingut és el més petit d'ells.

La mare no es trobava al pis quan va ser detingut el seu fill i va ser en arribar quan es va assabentar del que havia passat. La dona es va trobar el pis totalment esvalotat.

Alguns veïns van explicar que la detenció es va produir durant la matinada, que en l'operació van intervenir nombrosos policies i que sobre les 07:00 hores els agents encara treien caixes de l'habitatge.

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va dir que es tractava d'una "xarxa molt important" que captava fonamentalment dones.

Fernández Díaz va valorar ahir al matí les "extraordinàries relacions" amb el Marroc, amb el qual el Espanya "comparteix intel·ligència" i a més "sincronitza operativament actuacions com la d'avui" (ahir per al lector).

La xarxa s'estenia en els dos països i a més de a la captació, es dedicava a l'adoctrinament radical i suport logístic per a l'Estat Islàmic (DAESH pel seu acrònim en àrab).

Els detinguts a Espanya són quatre, dues dones, totes dues de nacionalitat marroquina, i dos homes. Un dels detinguts és un musulmà convers de nacionalitat portuguesa que va ser detingut a Toledo.

De les dues dones, una va ser detinguda a Toledo i l'altra a la localitat valenciana de Xeraco. Aquesta segona és una jove de 20 anys que vivia amb els seus pares en aquell municipi des de feia nou anys, segons va explicar a Efe el seu alcalde, Francesc Serralta.

Quaranta unitats policials amb suport aeri van iniciar l'operació sobre les 05.30 hores de la matinada de diumenge en aquest municipi costaner.