El president de Metges Sense Fronteres (MSF) a Espanya, José Antonio Bastos, va demanar ahir una "investigació independent" que aclareixi el bombardeig durant l'atac aeri nord-americà a un hospital de l'organització a l'Afganistan i s'exigeixin les responsabilitats corresponents.

En una entrevista a EFE-TV, Bastos va assegurar que, si es tracta d'un error, és "inacceptable" i, si no ho és, es tracta d'un crim de guerra i va condemnar aquest atac "detestable" a un servei que és imprescindible per a aquesta població que està en una situació "dramàtica" de guerra. Bastos va assegurar que, de moment, no hi ha hagut cap explicació oficial donada a Metges Sense Fronteres, ni condols, ni disculpes.

Va relatar que l'hospital de Metges Sense Fronteres a la ciutat de Kunduz va patir violenta i sobtadament un atac aeri consistent en una sèrie de passades cada 15 minuts, atacs de molta precisió que "destruint selectivament" l'edifici on hi havia la unitat de cures intensives de l'hospital amb un balanç de morts de 12 persones de Metges Sense Fronteres i 7 pacients i 37 persones ferides.

El responsable de Metges Sense Fronteres a Espanya, Antonio Bastos, va apuntar que en el moment del bombardeig "no hi havia cap combatent a l'hospital" i va recordar que tots els hospitals de l'organització en el món atenen a qualsevol ésser humà que arribi amb una emergència mèdica.

Segons Bastos, l'hospital de Metges Sense Fronteres a Kunduz porta dos anys funcionat i és un espai molt gran, amb tanques, molt ben marcat i identificable. MSF té quatre hospitals a l'Afganistan.