El judici a la infanta Cristina, el seu marit, Iñaki Urdangarin, i 16 acusats més pel cas Nóos començarà l'11 de gener amb la germana del rei asseguda al banc, i és previst que s'allargui mesos.

L'Audiència de Palma va anunciar ahir la data d'inici de la vista oral, que per qüestions logístiques no se celebrarà a la seu de l'Audiència, sinó en una sala habilitada a les dependències de l'Escola Balear de l'Administració Pública (EBAP), al polígon de Son Rossinyol de l'extraradi de Palma, on ja s'han fet altres macrojudicis.

La infanta s'enfronta a una petició de 8 anys de presó i multa de 2 milions d'euros com a presumpta cooperadora de dos delictes contra la Hisenda Pública dels quals s'acusa Urdangarin per defraudar al fisc en els exercicis 2007 i 2008.

Urdangarin està acusat de tràfic d'influències, malversació, prevaricació, frau, estafa, falsedat, delictes contra Hisenda i blanqueig de capitals per utilitzar l'Institut Nóos i entitats satèl·lits per saquejar fons d'institucions públiques de les Balears, València i Madrid, i afronta una petició de condemna d'entre 19 anys i mig i 26 anys i mig. Com a pas previ, la mateixa sala acollirà el pròxim 23 d'octubre una vista per fixar el nombre de sessions que tindrà el judici a la qual estan citats el fiscal i els advocats, però no els acusats. En aquesta vista prèvia d'ordenació, els lletrats hauran de comparèixer amb la justificació dels judicis que tinguin assenyalats amb antelació al de Nóos que se celebrin entre el gener i el juliol del 2016.

A l'inici del judici, en les qüestions prèvies, serà quan la defensa de la infanta podrà plantejar la seva al·legació de falta de legitimitat de l'acusació popular exercida per Manos Limpias per fer seure al banc la germana del rei (l'anomenada doctrina Botín), ja que la secció primera de l'Audiència va rebutjar el juny passat resoldre la qüestió abans de la vista.

De fet, la defensa de la infanta Cristina va anunciar ahir que demanarà com a qüestió prèvia en la primera sessió del judici que l'Audiència de Palma l'exculpi de forma immediata dels dos delictes fiscals de què està acusada i, d'aquesta forma, evitar-se la resta de sessions del judici.

En declaracions a la premsa, l'advocat de Cristina, Miquel Roca, va assegurar que confia "absolutament" en la justícia i que està convençut que la sala arxivarà la causa per a la infanta, en virtut de la doctrina del Tribunal Suprem (TS), que, al seu parer, impedeix jutjar-la si només l'acusació particular manté càrrecs contra ella.

Per al lletrat, l'acusació contra la infanta no pot sostenir-se "quan ni l'Advocacia de l'Estat ni la Fiscalia" l'abonen, pel que demanarà al tribunal que resolgui aquesta qüestió de forma "immediata" a l'inici del judici i no en sentència.

El tribunal va decidir ahir els testimonis que declararan en el judici, 363, així com els perits, 21, segons va fixar en un acte sobre la pertinència de les proves propostes per les acusacions i defenses per a l'acte de judici, contra el qual no es pot presentar recurs.

Entre els testimonis rebutjats hi ha el rei Felip VI, que no declararà com havia demanat la defensa de Diego Torres, soci d'Iñaki Urdangarin a l'Institut Nóos, perquè així ho ha acordat la sala per imperatiu legal. L'article 411 de la Llei d'Enjudiciament Criminal estableix expressament que "el rei està dispensat de l'obligació de prestar declaració".

Els qui sí que compareixeran davant el tribunal per declarar com a testimonis seran els excaps de la Casa Reial Fernando Almansa i Alberto Aza; així com l'exvicepresident del govern i exministre d'Economia, Rodrigo Rato, i l'exministre de Justícia i exalcalde de Madrid, Alberto Ruiz-Gallardón.

També qui va ser secretari de les infantes Carlos García Revenga, que va estar imputat en el cas, i l'exassessor jurídic de la Casa Reial José Manuel Romero, comte de Fontao, així com l'expresident valencià Francisco Camps, l'exalcaldessa de València Rita Barberà i l'exconseller Esteban González Pons.