Regió 7

La justícia europea sentencia contra la transferència de dades als EUA

Brussel·les haurà de negociar amb Washington un nou marc que garanteixi més protecció

07.10.2015 | 00:00

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (UE) va dictar ahir una sentència històrica contra la transferència de dades personals de ciutadans europeus als EUA, que obligarà Brussel·les a negociar amb Washington un nou marc que garanteixi més protecció.
La màxima instància judicial comunitària va invalidar una decisió de la Comissió Europea (CE) que declarava que els EUA garanteix una protecció adequada de les dades personals i avalava la transferència d'aquesta informació.
La Cort de Luxemburg va concloure que l'executiu comunitari no va fer un examen adequat per determinar si EUA garantia un nivell de protecció dels drets fonamentals equivalent al de la UE en matèria de transmissió de dades personals dels seus ciutadans.
El portaveu comunitari Margaritis Schinas va afirmar que es tracta d'una "decisió important que llança una sèrie de qüestions polítiques". El dictamen de la Cort respon a la llarga batalla legal contra Facebook que va iniciar el 2011 un estudiant austríac de Dret, Max Schrems, i pot acabar afectant les firmes tecnològiques dels EUA amb presència a Europa, com Facebook, Apple, Google i Microsoft.
Schrems va afirmar als mitjans de comunicació després de conèixer la sentència que la Justícia europea ha enviat un missatge clar: "la vigilància massiva no és possible, va en contra dels drets fonamentals a Europa".
Aquest universitari va subratllar que la sentència servirà per exercir "més pressió" sobre la CE i el govern nord-americà perquè assoleixin un nou marc, i va dir que confia que la indústria i les autoritats nacionals de control també exerceixin pressió i adoptin les accions necessàries.
Schrems, usuari de Facebook des del 2008, va presentar una denúncia davant l'autoritat irlandesa de control en considerar que la normativa i la pràctica dels EUA no garantien prou protecció de les dades transferides a aquest país. Va decidir fer el pas després de les revelacions fetes el 2013 per l'exagent de la CIA Edward Snowden en relació amb les activitats dels serveis d'informació dels EUA, en particular de la NSA.
Per la seva banda, el govern dels EUA va defensar ahir la transparència del pacte, amb el qual es permetia l'intercanvi de dades personals de ciutadans europeus i nord-americans d'una banda a l'altra de l'Atlàntic, ara invalidat.
"Estem profundament decebuts per la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea", va afirmar la secretària de Comerç dels EUA, Penny Pritzker.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Boira i mínimes entre els 8 i els 13 graus durant aquest divendres

Les màximes es mouran entre els 18 i els 23 graus a les hores centrals del dia

Disminueixen les demandes de divorci al Bages i al Moianès

Disminueixen les demandes de divorci al Bages i al Moianès

El nombre de demandes es manté al Berguedà i augmenta lleugerament a l'Anoia

Les demandes de dissolució matrimonial al Bages i al Moianès disminueixen un 8,5%

Les xifres es mantenen a l´Anoia i augmenten un 15% al Berguedà

Rajoy no és investit en primera votació en votar ´no´ la meitat de diputats

El candidat del PP no ha aconseguit la confiança suficient de la cambra en haver sumat almenys 176...

Enllaços recomanats: Premis cinema