El jutge que investiga Rodrigo Rato per frau fiscal, blanqueig i corrupció entre particulars ha deixat en llibertat l'exvicepresident del govern, al qual ha imposat mesures cautelars consistents en la retirada del passaport i l'obligació de comparèixer un cop al mes al seu jutjat.

Amb aquestes mesures, que l'instructor ha adoptat a instàncies de la Fiscalia Anticorrupció, l'exministre d'Economia només es podrà desplaçar per països de la Unió Europea, van avançar fonts jurídiques al final del seu interrogatori. Rato va declarar davant el magistrat Antonio Serrano-Arnal durant gairebé tres hores, després de les quals l'instructor va decidir imposar aquestes mesures cautelars, les mateixes que ja va acordar divendres per a la seva secretària, Teresa Arellano, i el seu gerent de confiança i presumpte testaferro, Miguel Ángel Montero.

Fonts jurídiques van coincidir que l'exbanquer estava preparat per a aquesta convocatòria i va respondre totes les preguntes que li van formular tant la seva defensa com la Fiscalia Anticorrupció i el jutge. La seva declaració va arrencar al voltant de 2/4 d'11 del matí i va culminar passades la 1 del migdia, si bé l'expresident de Bankia havia arribat a la plaça de Castilla molt abans.

A diferència del que va fer el mes de juliol, aquesta vegada l'exministre d'Economia no va demanar autorització per entrar pel garatge.

En aquella ocasió, Rato es va acollir al dret a no declarar perquè deia desconèixer moltes de les acusacions que havien abocat sobre ell l'Oficina Antifrau (Onif) i la Fiscalia. Des de llavors, no només s'han conegut les noves sospites de l'Onif que hauria pogut blanquejar diners a l'exterior, sinó que el cas ha esquitxat vuit persones més.

Rato ja va ser interrogat dijous per la Guàrdia Civil, el mateix dia en què es va saber que un altre dels seus suposats testaferros, l'administrador d'Albisa Inversions, Alberto Portuondo, havia assegurat al jutge que havia pagat 40.000 euros mensuals a la societat Kradonara, epicentre de l'entramat societari de Rato. Portuondo, l'únic que fins ara ha ingressat a la presó, va explicar que havia abonat aquestes quantitats a Kradonara sense saber que era propietat de Rato. En concret, Albisa Inversions va pagar 473.000 euros el 2011 i 360.000 euros el 2012 per serveis d'assessorament, dels quals hi ha sospites perquè Portuondo va reconèixer al magistrat que, en temps de Rato al capdavant de Bankia, assessorava els responsables del banc que adjudicaven els contractes de publicitat. I en aquesta mateixa època Portuondo va ingressar prop de dos milions d'euros de les empreses Zenith i Publicis, les mateixes que van guanyar el multimilionari concurs de publicitat de Bankia, i quatre dels responsables de les quals també estan imputats. Les empreses van defensar ahir la legalitat dels contractes. Els investigadors pensen que part d'aquests diners, 833.000 euros, van acabar arribant a Rato a través dels pagaments que Portuondo feia a Kradonara.

Ahir a la tarda, Rato va explicar a l'agència a Efe que és la persona "més interessada" que s'aclareixin els fets que investiga la Justícia en relació amb els ingressos que ha obtingut en els últims anys i l'origen de la seva fortuna.

Després de comparèixer ahir al matí durant més de tres hores davant del jutge, Rato va insistir que la seva actitud ha estat i és d'"absoluta col·laboració" amb la Justícia. "En aquesta línia he anat a declarar per intentar aclarir totes les qüestions plantejades pel jutge i la fiscal, com ja ho vaig fer en la meva declaració del dia 1 davant la Guàrdia Civil", va dir.

Tot això malgrat que es manté el "ja molt dilatat secret del sumari" que, entén Rato, no es justifica si es té en compte la naturalesa dels fets investigats i que tota la documentació rellevant nja ha estat confiscada i consta a disposició de la Guàrdia Civil, l'Agència Tributària i el Jutjat.