L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la de Madrid, Manuela Carmena, han aconseguit un aprovat entre la ciutadania, segons l'última enquesta del Centre de Recerques Sociològiques (CIS), que es va fer pública ahir. També assenyala que la població espanyola es decanta majoritàriament per governs entre PSOE i Podem en bona part de les comunitats autònomes.

És el resultat d'unes enquestes postelectorals fetes pel CIS després dels comicis municipals i autonòmics del 24 de maig passat. En concret, es van fer entre el 27 de maig el 23 de juny, coincidint amb el moment de la constitució dels ajuntaments, que es va fer el 13 de juny, i amb molts governs regionals encara pendents de tancar-se.

La mostra es va prendre d'entre els veïns d'algunes de les principals ciutats del país, i constata que Colau és la que obté una millor valoració entre els alcaldes, amb una puntuació de 6,05 sobre 10. La segueix Manuela Carmena, a qui els madrilenys li donen un 5,99. En l'enquesta, els espanyols també opinen sobre els membres de l'oposició als seus respectius ajuntaments. Així, en el cas de Barcelona, juntament amb Colau també aprova el portaveu municipal d'ERC, Alfred Bosch, a qui els barcelonins qualifiquen amb una nota de 5,18, mentre que suspenen a tota la resta: l'exalcalde convergent, Xavier Trias, es queda amb un 4,88; el portaveu del PSC, Jaume Collboni, obté un 4,31, i el del PP, Alberto Fernández, un 2,14.

A Madrid, suspenen amb un 2,96 la líder del PP, Esperanza Aguirre, mentre que l'actual portaveu socialista, Antonio Miguel Carmona (l'enquesta està feta abans que fos rellevat del càrrec) es queda a les portes de l'aprovat, amb un 4,91, lleugerament per sobre de la portaveu de Ciutadans, Begoña Villacís, amb un 4,85.

Els caps autonòmics, suspesos

L'enquesta també reflecteix que dels tretze presidents autonòmics que van sortir de les urnes en les eleccions del 24 de maig passat només aproven els de Navarra, Extremadura, Cantàbria, Canàries, Ceuta, i Melilla.

Com que cap partit no va aconseguir majoria absoluta en cap comunitat i pràcticament no hi havia cap govern regional constituït, el CIS pregunta sobre quina fórmula de coalició agradaria als ciutadans de cada territori. En la majoria, la resposta preferida és la de PSOE i Podem, fins i tot en comunitats com Madrid en què Cristina Cifuentes (PP) governa en solitari gràcies a un acord amb Ciutadans. Una opció defensada pel 20,1 % dels enquestats, enfront del 29,5 % que es decantava per una aliança entre PSOE-Podem.

Quant al model d'estat, la majoria dels ciutadans es declara content amb l'actual sistema autonòmic, tot i que madrilenys, aragonesos i a les dues Castelles són partidaris que hi hagi més recentralització.