El debat intern de la CUP, que avui exposarà públicament la seva posició sobre el nou escenari polític a Catalunya després de les eleccions del 27-S, manté en suspens Junts pel Sí, que necessita el suport d'almenys dos diputats de l'esquerra anticapitalista per investir de nou Artur Mas com a president de la Generalitat.

La CUP ha convocat per a avui una conferència política a l'auditori de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) a les set de la tarda, en la qual set dels seus deu diputats electes exposaran els criteris que els guiaran en la negociació amb Junts pel Sí.

A més de l'escull principal de la negociació, que és la negativa de la CUP a investir Artur Mas, els independentistes de l'esquerra antisistema es posicionaran també sobre el nou Govern català, el programa de mesures socials a impulsar i el full de ruta cap a la independència de Catalunya.

Conscients de l'expectació creada per la conferència d'avui, incrementada després de diversos dies de "silenci mediàtic" que s'han imposat ells mateixos, els cupaires han escollit un format molt peculiar per al seu esdeveniment: serà una "conferència coral" en què no hi haurà un únic conferenciant, sinó set.

Després de proposar la setmana passada -abans d'interrompre la seva presència als mitjans de comunicació- una "presidència coral" o una "presidència rotatòria", la CUP donarà a conèixer el marc de negociació en el qual es pot moure i, possiblement, les "línies vermelles" que no desitja creuar durant les converses amb la formació guanyadora a les eleccions del dia 27 de setembre, Junts pel Sí.

Els set diputats electes de la CUP que tenen previst parlar aquesta tarda són: Antonio Baños, Anna Gabriel, Albert Botran, Benet Salellas, Eulàlia Reguant, Gabriela Serra i Josep Manel Busqueta, i entre ells ja s'han repartit els diferents temes a tractar.

En la vigília de conèixer la posició pública de la CUP, el president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sánchez, va descartar un escenari de desacord entre les dues llistes independentistes ja que "aniria contra el sentit comú" i significaria "renunciar a la majoria absoluta i donar musculatura a l'espanyolisme més tronat".

Per a Sánchez, "seria una llàstima" i "un problema" si un veto a la investidura de Mas conduís a "unes noves eleccions", però va insistir que és una hipòtesi que de moment no preveu.

"L'ANC -va advertir- intentarà evitar el no acord, però ara mateix no tenim encesa cap llum d'alarma, ni visualitzem aquesta possibilitat", i només en el cas "que hi hagués risc d'encallar, llavors ho denunciarem".

D'altra banda, el PSC va assegurar ahir que ha fet una petició de de compareixença, la del conseller d'Economia de la Generalitat, Andreu Mas-Colell.

De la seva banda, el president de Ciutadans (C'S), Albert Rivera, va afirmar que la "majoria" dels catalans no van votar candidatures independentistes a les eleccions catalanes del dia 27 de setembre passat, però també va admetre que no es pot "ignorar el 47,8%" dels catalans que sí que ho van fer.