El lehendakari, Iñigo Urkullu, va censurar ahir la "campanya institucional i política" que vol qüestionar el concert econòmic basc i va afirmar que el seu govern no "permetrà" una "modificació unilateral" d'aquest sistema.

El lehendakari va aprofitar la seva intervenció en la inauguració del VI Congrés Mundial de Col·lectivitats Basques a l'Exterior, a Vitòria, per respondre a les declaracions fetes en els últims dies per diferents dirigents socialistes; com la presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, qui advoca per "modular" el Contingent basc perquè representa un "desequilibri" entre comunitats autònomes, i el líder del PSOE, Pedro Sánchez, partidari d'"actualitzar" el Contingent.

"Qualsevol modificació unilateral del Concert Econòmic és una línia vermella que no podem permetre i que no acceptarem que es traspassi", va dir Urkullu.

El lehendakari va assegurar que no entén l'"atac deliberat" a un sistema que, creu, és "històric", "legal", "solidari" i "eficaç", està "pactat", i "només redunda en benefici de la ciutadania com a conseqüència del poder originari dels territoris forals bascos". "Som un poble amb una història, una cultura i vocació d'autogovern", va reblar Urkullu, recordant que el Concert Econòmic és la "clau de volta" d'aquest autogovern.

Rivera i Albiol, oposats

Per la seva banda, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, va defensar revisar el concert econòmic basc i "unificar el sistema de finançament": "Europa ja ha advertit que les quotes basques i navarreses no serveixen", va dir.

Per contra, el líder del PP català, Xavier García Albiol, va remarcar ahir que per millorar el finançament de Catalunya no és necessari "donar puntades" a bascos i navarresos i modificar el concert econòmic que tenen els seus respectius territoris. També va afegir que després de la Transició els negociadors catalans van rebutjar aquest sistema de finançament.