La CUP no va aclarir ahir si donarà suport a la investidura d'Artur Mas com President de la Generalitat de Catalunya. La seva conferència, que va tenir un total de sis intervencions, va ser caracteritzada per la reiteració que l'important per a la formació és declarar la ruptura amb Espanya i "parlar del què, el com i el quan", i deixar "el qui" presidirà el Govern per a "després".

Va ser la número dos de la llista de la CUP, la sallentina Anna Gabriel, qui va obrir la conferència política. I ho va fer deixant clar que la formació, immersa en les negociacions amb Junts pel Sí per una possible investidura, prioritza "parlar del què, el com i el quan", és a dir, de les polítiques a seguir en el que ells defineixen com a "procés constituent, el pla de xoc d'urgència i l'estratègia per la ruptura". I és per això que va avisar que la CUP deixa "per a després" el "qui", és a dir, el nom del President del Govern. Gabriel, a més, va avançar que si depèn d'ells "no hi haurà Govern autonòmic" perquè "hi ha d'haver un Govern de transició a la república".

A l'inici de la intervenció, la sallentina va criticar la "pressió" que ha rebut la CUP des del 27-S, i la va qualificar de "molt dura" i va denunciar "mala fe" en haver detectat que hi havia qui posava en boca de la CUP "coses que no ha dit i no farà". I és per això que la CUP ha volgut organitzar aquesta conferència política, per "no especular, parlar en versió original de la nova etapa que s'obri, que ja no és de Govern autonòmic ni de processisme, sinó de construcció de la república", en paraules de Gabriel. I és que per a la diputada de la CUP, "la clau de volta" del moment polític "passa per sobre de partits i de patis particulars".

En aquest sentit, Gabriel va ser la primera en enviar el missatge clar, que la resta van repetir durant l'acte, per desvincular-se del debat sobre la investidura de Mas. "És important que parlem del què, el com i el quan. El qui vindrà després, i vindrà forjat pels nous temps, perquè fiem el futur al contingut i no a una persona", va sentenciar, tot assegurant que del que es tracta és de poder pactar "fer irreversible el procés i agilitzar el canvi des d'avui mateix".

"Disculpeu les molèsties. No hi haurà govern autonòmic, hi ha d'haver govern de transició a la república. Disculpeu les molèsties, estem construint una república", va concloure. I és que el discurs de la CUP passa ara mateix per centrar-se a intentar fer entendre que el que volen és negociar "la ruptura democràtica, un pla de xoc urgent i un procés constituent". "Tots tres, cap no pot fallar", va dir.

El cap de llista de la CUP al 27-S, Antonio Baños, va parlar de la proposta de "procés constituent". Per a Baños, "la construcció d'una nova república no és només un canvi de bandera". És per això que va remarcar que aquesta "és una ocasió per fer un procés democràtic i participatiu de disseny i nova estructura".

"El Parlament no ha de ser un legislador autonòmic, ha de ser l'articulació central del procés constituent. Per això, digui el que digui la legalitat espanyola, ha de ser un Parlament constituent. I en aquest procés cal tenir presents, com al 9-N, totes les persones del país, independentment de la marginació política que pateixi", va dir, assenyalant que la CUP vol "redireccionar" el poder i que el poble "decideixi més enllà de ser només consultat".

Per la seva banda, el diputat electe Albert Botran va insistir en aquesta necessitat durant la seva intervenció, i va arribar a dir que la CUP "actuarà amb generositat, alçada de mires i estratègia guanyadora", però avisant que la investidura del president vindrà derivada "dels plantejaments". "Només així té sentit el nostre propòsit de lluitar per la república", va concloure.

L'últim a intervenir va ser el diputat electe Josep Manel Busqueta, que va deixar clar que la CUP vol "posar en evidència que això avui no va ni d'investir nous Governs autonòmics ni de negociar amb l'Estat nous encaixos impossibles". "Va de sobirania, de com constituïm la república, de drets, d'evidenciar que som molts els que no ens resignem davant els que ens arrabassen les sobiranies", va concloure.

En aquest sentit, Busqueta va repetir que "la clau de volta del procés que encetem es basteix des del què, el com i el quan". I va remarcar -rebent sonors aplaudiments- que la CUP "no volem ni càrrecs ni privilegis". "Això no va de càrrecs, ni de noms", va dir. Tot i això, va admetre que Junts pel Sí "és qui pot i ha de formar govern", i va remarcar que espera que faci un executiu "constituent i col·lectiu" perquè en la "construcció de la república no sobra ningú".

Abans, el també diputat Benet Salellas es va ocupar del blog referent a la ruptura de la legalitat, i ja ha començat advertint que la "legalitat heretada del franquisme" no donarà mai a Catalunya "la possibilitat de tenir sobirania".