El president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sàn-chez, insta els grups de Junts pel Sí i la CUP a arribar a un acord per a la investidura d'un "president o presidenta" perquè, del contrari, va dir, ens aboquem a un escenari de noves eleccions i es corre "el risc" que el procés "ensopegui".

Segons el seu parer, les dues formacions independentistes tenen l'"obligació moral" de pactar, i els ha demanat que "no tinguin la insensatesa" de "deixar al calaix" els 1.930.000 vots independentistes del 27 de setembre. Cal "pressionar" els dos partits sobiranistes perquè acabin entenent-se, va insistir ahir.

En un acte de l'Assemblea a Gràcia, Sànchez també va fer una crida als alcaldes catalans a donar suport a Artur Mas el dia de la seva declaració al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) pel 9 de novembre.

Hores abans que la CUP trenqués el silenci autoimposat els darrers dies i marqués públicament el full de ruta a seguir, el màxim dirigent de l'Assemblea va llançar un missatge clar a les dues forces parlamentàries independentistes: "com a ANC, no estem disposats a acceptar que no hi hagi acord", va etzibar tot demanant "responsabilitat" tant a Junts pel Sí com a l'esquerra independentista per tal que arribin a una entesa com més aviat millor sobre la investidura "d'un president o presidenta".

Sànchez va considerar que totes dues formacions tenen l'"obligació moral" de donar resposta als "centenars de milers" de persones que al llarg dels últims anys han impulsat el procés, també des de la societat civil. No pactar seria sinònim d'"abocar al calaix" els vots sobiranistes i les mobilitzacions multitudinàries a favor de la creació d'un estat català. En aquesta línia, també va advertir del risc que el procés independentista "s'encalli" o fins i tot "ensopegui", a més d'eleccions anticipades, i això seria "una mala notícia", va reconèixer. Així mateix, va prometre que "pressionarà" de la mateixa manera Junts pel Sí i la CUP.

"No pressionarem més els uns que els altres, sinó a tots dos", va afirmar tot apuntant que "cadascú sabrà quin bagatge porta a la motxilla i quin nivell d'exigència pot fer amb el que té entre les mans". L'ANC es mantindrà al marge de les negociacions polítiques per al moment perquè "ara és el temps del Parlament i de la política", va asseverar. Ara bé, va avisar que entraran a dir la seva si les converses es bloquegen. L'objectiu és evitar a tota costa un nou escenari electoral.