Un possible robatori de coure o un sabotatge de cable de fibra òptica a Catalunya va paralitzar ahir la circulació de 40 trens d'alta velocitat durant nou hores, cosa que va afectar unes 13.000 persones que viatjaven o havien de fer-ho en tren pel corredor Madrid-Barcelona-frontera francesa.

Des de les 7 del matí fins a 1/4 d'11 no va poder circular cap tren, encara que la situació no va recuperar la normalitat fins a les 4 de la tarda. El tall del cable va afectar tota la senyalització de la línia, entre Tarragona i Figueres.

A causa d'aquest succés, l'autoria del qual hauran de determinar els investigadors, el caos es va apoderar ahir al matí de l'estació de Sants, a Barcelona, on l'habitual gran afluència de viatgers es va multiplicar en haver d'acollir persones que havien de viatjar en l'alta velocitat i que no podien fer-ho per aquesta incidència.

També es van viure cues i nervis a l'estació de l'AVE del Camp de Tarragona, on alguns viatgers van comprovar, amb sorpresa, que els autobusos que suposadament havien de traslladar-los fins a Barcelona només arribaven fins a Tarragona, des d'on van haver d'agafar un tren de mitja distància fins a la Ciutat Comtal.

Ni tan sols el president de Renfe, Pablo Vázquez, es va escapar d'aquesta situació en trobar-se en un tren aturat a Saragossa a l'espera que se solucionés la incidència a Catalunya. Vázquez va prendre les regnes de la situació al seu comboi i va informar els seus companys d'espera del que havia succeït a Catalunya.

Pel que fa a l'origen del problema en la línia d'alta velocitat Madrid-Barcelona-frontera francesa, es desconeix de moment si va ser un robatori de coure o un sabotatge.

Adif informava que, encara que inicialment tot apuntava al fet que es tracti d'un intent de robatori de cable, investiguen altres hipòtesis, com un possible acte de vandalisme. La companyia ja està fent les primeres valoracions dels danys provocats a les instal·lacions per presentar la corresponent denúncia davant els Mossos d'Esquadra.

La ministra de Foment, Ana Pastor, de la seva banda, va explicar des de Luxemburg, que els autors "han trencat la tanca i la fibra òptica, tant la fibra principal com la fibra secundària, a les dues vies". Preguntada sobre si la causa dels fets podria ser un sabotatge, Pastor es va limitar a dir que ho estan investigant els cossos i forces de seguretat de l'Estat, els Mossos i els serveis tècnics d'Adif, que van desplaçar un equip al lloc dels fets.

D'altra banda, el portaveu de Renfe viatgers a Catalunya, Félix Martín, va reconèixer que fins ara mai no s'havia produït una incidència tan greu en la circulació de trens d'alta velocitat.

La companyia va oferir als passatgers afectats que decidissin no viatjar ahir canviar els bitllets per a un altre dia o reemborsar-los els diners, segons va informar la companyia ferroviària.