El president del govern, Mariano Rajoy, va confiar ahir que el primer semestre del 2016 es pugui tancar un nou model de finançament autonòmic per unanimitat i sense que l'Estat i les comunitats es tirin "els plats pel cap", després de la polèmica sobre els règims fiscals d'Euskadi i Navarra.

El debat sobre el model de finançament s'ha revifat després de conèixer un informe en el qual algunes comunitats posen en dubte el règim foral i les especificitats i fiscals del País Basc i Navarra.

En la seva intervenció en la inauguració de l'embassament de San Salvador, a Osca, Rajoy va recordar que el model actual, aprovat pel govern de José Luis Rodríguez Zapatero i que ja hauria d'haver estat revisat, no té el suport del PP. A més, el govern va defensar el concert basc i el conveni navarrès i va negar que suposin un privilegi, com han donat a entendre algunes autonomies, que han demanat que es revisin aquests règims quan s'abordi la reforma del sistema de finançament autonòmic.

En un comunicat, el ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques assegura que no comparteix aquestes crítiques, que consideren que el País Basc i Navarra tenen menor nivell de pressió fiscal, més competències normatives i de gestió en l'àmbit tributari i uns nivells de finançament molt superiors als de les autonomies de règim comú.

D'aquest assumpte també s'han ocupat diversos líders socialistes, sense que l'opinió sigui unànime. Així, el seu secretari general, Pedro Sánchez, que va afirmar que els socialistes se senten "a gust" i "còmodes" amb la quota i el concert econòmic basc, va dir que "el veritable debat és renovar i actualitzar el sistema de finançament autonòmic, que el Govern d'Espanya fa quatre anys que no ho fa".

El líder del PSC, Miquel Iceta, es va mostrar favorable que la quota del País Basc i de Navarra sigui renegociat en un futur -no així el sistema de concert econòmic- perquè actualment hi ha un "abisme" en el rendiment entre el sistema de finançament de règim comú i el de les comunitats forals.